Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan Strattera gecombineerd worden met fluoxetine en Abilify?

Vraag

Beste Jim,

Wat denkt u van de combinatie Strattera 80 mg, fluoxetine 40 mg en Abilify 10 mg?

Ik heb OCD en ADD.

Bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Hey J., dank voor je vraag!

Wow, dat is best een flinke cocktail van medicijnen waar je mee te maken hebt! Strattera, fluoxetine en Abilify, dat zijn geen lichte jongens zeg maar. Maar goed, je vraagt je natuurlijk af of die combinatie een goed idee is voor OCD en ADD. En daar kan ik best wat over vertellen.

Laten we beginnen met Strattera (atomoxetine). Dat wordt vaak voorgeschreven voor ADD en werkt op de noradrenaline-systemen in je brein, wat helpt om je concentratie en impulscontrole wat beter te maken. Prima dus voor ADD, maar wat tricky kan zijn, is dat het in combinatie met andere medicijnen soms wat rare wisselwerkingen kan geven. Bijvoorbeeld met fluoxetine (een antidepressivum uit de SSRI-groep). Fluoxetine beïnvloedt de serotoninehuishouding en kan je stemming verbeteren, wat helpt bij OCD. Maar als je die twee combineert, kan het risico op bijwerkingen toenemen, zoals meer prikkelbaarheid of zelfs het serotoninesyndroom, een vrij zeldzame maar nare complicatie waarbij er te veel serotonine in je systeem komt. Dus dat is zeker iets om goed in de gaten te houden. Niet meteen schrikken hoor, maar gewoon een heads-up.

Dan is er nog Abilify (aripiprazol), een antipsychoticum dat op een iets andere manier werkt en vooral helpt bij het stabiliseren van stemmingen en het verminderen van bijvoorbeeld achterdocht of heel vastzittende gedachten, wat bij OCD wel kan voorkomen. Het kan dus wat rust brengen in de maalstroom van dwanggedachten. Maar Abilify kan ook een stimulerend effect hebben, wat dan weer een gekke wisselwerking kan geven met de Strattera, die ook al wat energie toevoegt. Je wilt natuurlijk niet dat je brein in overdrive gaat.

Het gevaar met zo’n mix van medicijnen is dat je in een soort polyfarmacie-situatie komt. Dat betekent dat je brein én lijf van alles tegelijk moeten verwerken, en het is soms moeilijk te zeggen wat nou precies welk effect heeft. Daarom is het belangrijk om altijd goed te checken of je niet te veel hoopt op de medicijnen alleen. Want medicijnen kunnen helpen, maar het is ook megabelangrijk om te kijken naar andere tools om OCD en ADD te managen, zoals lichaamsgerichte therapie, mindfulness, of exposure-behandeling voor die dwanggedachten. Misschien kun je zelfs denken aan ACT (Acceptance and Commitment Therapy) om anders om te gaan met die obsessieve gedachten. Medicijnen kunnen ondersteunen, maar ze zijn maar een deel van het verhaal.

Wat ook belangrijk is: als je deze medicatie ooit zou willen afbouwen (wat een goed idee kan zijn als je merkt dat de balans niet goed zit), doe het dan langzaam en met beleid. Je kunt taperingstrips overwegen voor een hyperbolische afbouw.

Dus ja, de combinatie kan werken, maar het is superbelangrijk om je lichaam en geest goed in de gaten te houden. Check regelmatig met je arts of alles nog klopt en of je niet te veel last krijgt van bijwerkingen. En vergeet niet dat je eigen inzet (met therapie, lifestyle, en misschien wat humor erbij) ook een mega-effect kan hebben op je herstel.

Hope this helps en kijk vooral bij de informatie hieronder, want er is nog veel meer over te zeggen, kijken en lezen.

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 6 september 2024

Gerelateerd

Meer over

ADD
Angst en Dwang
Medicatie
OCD (Obsessieve-compulsieve stoornis / Dwangstoornis)

Lees ook