Hallo,
Ik kamp al langere tijd met psychische klachten. Deze zijn voortgekomen uit vervelende traumatische gebeurtenissen uit mijn jeugd. Ik kon daar een poos goed mee omgaan en dat is dankzij EMDR. Ik kon alles toen een soort van loslaten.
Sinds ongeveer een jaar zijn die depressieve gevoelens, die angsten en die suïcidale gedachten weer terug. Ik heb gisteren EMDR gehad. Het voelt veel intenser dan de EMDR die ik destijds heb gehad. Ik had vannacht nachtmerries en heb de hele tijd last van paniek. Ook heb ik hele suïcidale gedachten. Dat maakt me bang want ik wil mijn moeder geen verdriet doen.
Mijn psycholoog zei wel dat ik hem moest mailen om te zeggen hoe het gaat, maar ik durf hem niet te vertellen over mijn suïcidale gedachten, omdat ik bang ben dat hij me dan niet meer wil helpen. En ik wil wel echt hulp want in mijn eentje lukt het niet.
Wat kan ik nu het beste doen om die gedachten onder controle te houden?
Vriendelijke groeten.
Antwoord
Beste Anoniem,
Dank voor je schrijven!
Ten eerste, het is ‘normaal’ om zulke gedachten te hebben. Er zijn een aantal redenen voor:
- Mensen met psychotrauma kunnen overweldigende emotionele pijn en wanhoop ervaren, waardoor ze het gevoel kunnen krijgen dat er geen hoop is voor hun toekomst. Ze kunnen zich gevangen voelen in hun lijden en zelfmoord zien als een manier om daaraan te ontsnappen.
- Mensen met psychotrauma kunnen zich ook schuldig of beschaamd voelen over de traumatische gebeurtenis of gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. Ze kunnen zichzelf de schuld geven van wat er is gebeurd, zelfs als het niet hun schuld was. Deze gevoelens kunnen bijdragen aan zelfmoordgedachten.
- Verlies van doel en betekenis. Trauma kan iemands gevoel van doel en betekenis in het leven verbrijzelen. Je kan het gevoel hebben dat je de weg kwijt bent en dat er geen reden is om verder te leven.
- Mensen met psychotrauma kunnen triggers ervaren die hen herinneren aan de traumatische gebeurtenis, wat kan leiden tot intense emoties en zelfmoordgedachten. Deze triggers kunnen bestaan uit mensen, plaatsen, geuren, geluiden, of iets anders dat hen aan het trauma herinnert.
- PTSS is een psychische aandoening die kan ontstaan na het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Mensen met PTSS kunnen last hebben van indringende gedachten, nachtmerries, flashbacks en andere symptomen die kunnen leiden tot zelfmoordgedachten.
Kortom, het is ZEER belangrijk dat je psycholoog van je gedachten op de hoogte is, zodat hij de therapie kan aanpassen aan dit gegeven. Iemand wegsturen vanwege suïcidale gedachten zou totaal verkeerd zijn – en zal denk ik ook niet gebeuren!
Je kunt je psycholoog vragen om in eerste instantie een ‘zachtere’ vorm van EMDR toe te passen. Er zijn verschillende varianten van Eye Movement Desensitization and Reprocessing waarbij de persoon het trauma niet zo intens hoeft te herbeleven. Deze variaties worden ‘resource-focused EMDR’ of ‘ego state therapy EMDR’ genoemd.
Resource-focused EMDR houdt in dat men de persoon helpt om positieve interne hulpbronnen, zoals sterke punten, copingvaardigheden en positieve herinneringen, te identificeren en zich daarop te concentreren terwijl men de traumatische herinnering verwerkt. Dit kan helpen de veerkracht van de persoon op te bouwen en de intensiteit van de traumatische herinnering te verminderen, waardoor deze gemakkelijker te verwerken is en er dus minder kans is op suïcidaliteit.
Ego state therapy EMDR werkt met verschillende delen van de persoonlijkheid of psyche van de persoon die door het trauma kunnen zijn aangetast. De therapeut helpt de persoon deze delen te identificeren en ermee te communiceren, en gebruikt vervolgens EMDR om de traumatische herinnering vanuit het perspectief van elk deel te verwerken. Dit kan de persoon helpen zijn ervaringen te integreren en de intensiteit van de traumatische herinnering te verminderen.
Beide varianten van EMDR kunnen effectief zijn bij het verminderen van symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere psychische aandoeningen, inclusief suïcidaliteit.
Hope this helps!
Groet,
Jim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 14 maart 2023