Antwoord
Beste R.,
Voordat ik je vraag beantwoord wil ik je er graag op wijzen dat ik zelf geen arts ben maar onderzoeker en ervaringsdeskundige, met kennis over en ervaring met afbouwen van medicatie. Antwoorden en uitleg die ik geef zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als medisch advies en mogen ook niet als zodanig worden opgevat. Voor medisch advies moet je bij je behandelaar zijn, aan wie je dit antwoord uiteraard kunt laten lezen.
Uit onderzoek blijkt dat een dosisverhoging van een antidepressivum om het antidepressivum beter te laten werken, in het algemeen niet effectief is. Dat is vanuit de manier waarop een antidepressivum werkt ook heel goed te verklaren. Als je psychiater hier meer over wil weten, dan kan hij/zij deze studie lezen.
Boven een bepaalde dosis gaat een antidepressivum biochemisch niet beter werken, maar kunnen mensen daardoor wel extra bijwerkingen krijgen. Dat je je bij die dosis van 40 mg niet fijn voelt, wijst erop dat dat bij jou ook zo is. En dat pleit eerder voor het weer verlagen van de dosis dan voor het overstappen op een ander antidepressivum. Voordat je dat gaat doen lijkt het mij verstandig om in ieder geval eerst te kijken wat het voor jou oplevert als je citalopram geleidelijk gaat afbouwen. Waar je dan wel genoeg tijd voor moet nemen. Uitleg hierover wordt gegeven in het PsychoseNet webinar Afbouwen Psychiatrische Medicaties (zie hieronder). Als je dat een keer rustig wilt bekijken, dan kun je hopelijk beter met je psychiater bespreken wat voor jou hopelijk het beste is om nu te gaan doen.
Bij switchen is het verder in het algemeen geen goed idee om eerst het ene antidepressivum helemaal af te bouwen en daarna pas met het andere antidepressivum te beginnen. De kans dat je dan juist door de switch klachten zult krijgen is namelijk heel groot. Om dat te voorkomen zijn zogenaamde switchstrips ontwikkeld, waarmee de overstap op zo’n manier wordt gemaakt dat de kans op problemen door het switchen zo klein mogelijk wordt gemaakt. Dus als je gaat switchen doe het dan in ieder geval op die manier.
Ik hoop dat je met dit antwoord verder kunt, en dat je hierdoor een beetje geholpen bent.
Met vriendelijke groet,
Peter
____________________________________________________________________________________________
WEBINAR MET UITLEG OVER AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kunnen worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl en voor België: www.taperingstrip.be.
PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
UITLEG OVER DE ONTWIKKELING VAN TAPERINGSTRIPS, hoe die werken en hoe die kunnen worden voorgeschreven wordt ook gegeven in dit blog:
https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/.
VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.
Beantwoord door: Peter Groot op 4 november 2024