Antwoord
Beste S.,
Voordat ik de vraag beantwoord, wil ik je er graag op wijzen dat ik zelf geen arts ben maar onderzoeker en ervaringsdeskundige, met kennis over en ervaring met afbouwen van medicatie. Antwoorden en uitleg die ik geef zijn uitdrukkelijk niet bedoeld als medisch advies en mogen ook niet als zodanig worden opgevat. Voor medisch advies moet je bij je behandelaar zijn, aan wie je dit antwoord, als je dat wilt, uiteraard kunt laten lezen.
Switchen van antidepressiva kan, vooral wanneer daarbij niet goed rekening wordt gehouden met verschillen in de snelheid waarmee deze middelen weer uit je lichaam verdwijnen, gemakkelijk tot klachten leiden. Klachten die zich op allerlei verschillende manieren kunnen uiten en misschien ook (een deel) van jouw angstklachten zouden kunnen verklaren. Als dat zo is, dan kan het zo zijn dat wat je zelf een angststoornis noemt geen stoornis van jou is, maar dat dat klachten zijn die een gevolg zijn van veranderingen (in de dosis van) de medicatie die jij gebruikt, die jouw lichaam niet kon bijbenen en waar jouw lichaam niet goed op heeft gereageerd.
Of het steeds verder verhogen van de dosis van je venlafaxine van 37.5 mg naar 150 mg per dag jou geholpen heeft, of dat je misschien juist daardoor meer last hebt gekregen is dan de volgende vraag. Ook die vraag is lastig te beantwoorden, maar wat je zelf suggereert – dat de afbouwverschijnselen van het ene medicijn in combinatie met de opbouwverschijnselen van het andere medicijn de oorzaak van je huidige misère kan zijn – kan misschien kloppen.
De praktische vraag waar jij en je behandelaar nu voor staan, is wat er mogelijk kan worden gedaan om ervoor te zorgen dat je minder klachten gaat krijgen. Eén van de dingen waar je dan aan kunt denken, en die je zelf al suggereert, is om te kijken of het jou misschien gaat helpen als je venlafaxine die je nu gebruikt geleidelijk weer gaat afbouwen. Ik zie daarvoor twee argumenten. Het eerste argument is dat je schrijft dat je al 30 jaar antidepressiva hebt gebruikt in de halve dosis. Waarmee je, naar ik aanneem, de zogenaamde laagste effectieve dosis bedoelt. Als dat zo is, dan lijkt een dosering van 150 mg venlafaxine, die twee keer zo hoog is als de laagste effectieve dosis voor venlafaxine, nogal aan de hoge kant, omdat die 4 keer zo hoog is als wat je 30 jaar lang had gebruikt. Wat voor jou misschien wel extra bijwerkingen op heeft geleverd, die (een deel) van je klachten mogelijk zouden kunnen verklaren. Het tweede argument is dat je meldt dat je eerder al goede ervaringen met afbouwen met behulp van taperingstrips hebt gehad.
Ik raad je aan om hier rustig over na te denken en om dit met je behandelaar te bespreken. Voordat je dat gaat doen heb je er misschien iets aan om het webinar Afbouwen Psychiatrische Medicaties (zie hieronder) een keer rustig te bekijken. Hierin wordt uitleg gegeven over wat er bij afbouwen allemaal komt kijken, en wat je daarbij zelf kunt doen om dat zo goed mogelijk te laten verlopen.
Ik hoop dat je met dit antwoord geholpen bent en dat je daarmee verder kunt.
Met vriendelijke groet,
Peter
____________________________________________________________________________________________
WEBINAR MET UITLEG OVER AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE (taperingstrips, stabilisatiestrips, switchstrips en strips op maat) en hoe die kunnen worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl en voor België: www.taperingstrip.be.
PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA
Ook kunnen behandelaars bij de apotheker een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
UITLEG OVER DE ONTWIKKELING VAN TAPERINGSTRIPS, hoe die werken en hoe die kunnen worden voorgeschreven wordt ook gegeven in dit blog:
https://madinthenetherlands.org/onttrekking-veilig-en-op-maat-afbouwen-psychofarmaca/.
VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.
Beantwoord door: Peter Groot op 26 september 2024