Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Wat betekent de term psychische kwetsbaarheid?

Vraag

Hallo,
ik loop al een tijdje mentaal niet zo goed. Eigenlijk al een heel lange tijd. Ik sprak hierover met mijn huisarts deze voormiddag.

Zij had dit ook al lang zelf opgemerkt en spreekt over een psychische kwetsbaarheid en wil mij doorverwijzen naar gespecialiseerde hulp. Ik zit zelf in de hulpverlening waardoor dit geen evidente stap is voor mij.

Ik had eerder al een jaar therapie (nu al 4 jaar geleden) via een psychologe. Dit ging goed en daardoor kon ik mijn venlafaxine helemaal afbouwen maar kort nadien moest ik toch meteen terug starten met de medicatie omdat ik het echt nodig heb.

Ik werk 90% en heb tevens lupus maar gelukkig een milde vorm. Ik heb wel al het één en andere meegemaakt in mijn leven. Ik ben zelf geschrokken van de term psychische kwetsbaarheid. Als ik terug kijk denk ik dat dit begonnen is toen ik ongeveer 20 jaar was, of misschien zelfs vroeger.

Toen ik 16 was kreeg ik last van chronische hyperventilatie. Momenteel ben ik vrij apathisch tegenover heel veel zaken en alles kost mij moeite of lijkt een opdracht. Alle dagdagelijkse dingen doe ik wel maar er kruipt voor mij veel energie in.

Hoe moe ik ook ben, ik kan toch niet vroeg gaan slapen. Ik dacht dat ik misschien met een sluimerende depressie zat maar mijn huisarts spreekt dus over psychische kwetsbaarheid maar ik weet niet goed wat dit betekent.

Antwoord

Beste J,

De term psychische kwetsbaarheid is eigenlijk een heel algemene aanduiding voor een meer dan gemiddelde emotionele gevoeligheid voor stress, en zegt verder niet zoveel.

Als je zegt dat het al een tijdje mentaal niet zo goed met je gaat, is dat eigenlijk hetzelfde. Voor een behandeling is het dus wel nodig dat preciezer wordt geformuleerd wat die kwetsbaarheid in jouw geval dan inhoudt.

Dus misschien is het toch een goed idee om je opnieuw naar een psycholoog te laten verwijzen om dat nader te onderzoeken. Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 44
Beantwoord door: Ralph Kupka op 18 februari 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook