Goedendag,
Ongeveer drie jaar geleden heb ik een (spirituele) psychose gehad. Sinds die tijd heb ik af en toe nog last van stemmen. Dit gebeurt vooral in perioden van stress en overprikkeling. Ook alcohol bleek een effect te hebben. Ik drink inmiddels niet meer.
Verder heb ik het gevoel dat er trauma achter zit. Ik heb veel verlieservaringen gehad en de meest recente verlieservaring was ook de trigger van de psychose. Ik heb eigenlijk twee vragen:
- Wat voor therapie zou u mij kunnen aanraden (traumagerelateerd)? Ik heb nog veel last van spanning en prikkels. Het blokkeert mij in m’n functioneren.
- Wat te doen met medicatie? Ik gebruik nu enige tijd twee middelen: risperidon (4 mg) en quetiapine (300 mg). Het lijkt mij wat veel, maar ik durf er ook niet zomaar mee te stoppen. De medicatie lijkt niet te werken, want ik heb nog steeds dezelfde klachten. Een ander middel proberen? Het liefste zou ik afbouwen en zonder medicatie door het leven gaan.
Ik kijk uit naar uw reactie.
Vriendelijke groet,
M.
Antwoord
Beste M.,
Dank voor je vraag!
Het is belangrijk om te weten dat er veel verschillende manieren zijn om aan trauma’s te werken, en het is essentieel om een aanpak te kiezen die het beste past bij jouw waarden en voorkeuren. Hier zijn enkele van de beschikbare methoden:
- Traumagerichte therapie. Deze benadering richt zich specifiek op het verwerken van traumatische herinneringen en ervaringen. Voorbeelden hiervan zijn Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) en cognitieve gedragstherapie (CGT).
- Niet-traumagerichte therapie. Deze therapieën richten zich niet direct op het trauma, maar eerder op het verbeteren van het algemene emotionele en psychologische welzijn. Dit kan helpen om veerkracht op te bouwen en het vermogen om met trauma’s om te gaan te vergroten.
- Lichaamsgerichte therapie. Deze benaderingen richten zich op het lichaam en het verwerken van trauma door middel van fysieke beweging, ademhaling en lichaamsbewustzijn. Voorbeelden zijn somatische ervaring en sensorimotorische psychotherapie.
- Diergeleide therapie. Dit type therapie maakt gebruik van dieren, zoals honden of paarden, om een ondersteunende en rustgevende omgeving te bieden tijdens de behandeling. Dieren kunnen helpen om een gevoel van veiligheid en comfort te bieden.
- Meditatie en yoga. Deze benaderingen kunnen helpen bij het verminderen van stress, het bevorderen van ontspanning en het vergroten van het lichaamsbewustzijn. Dit kan nuttig zijn bij het omgaan met trauma’s en het bevorderen van emotioneel herstel.
- Het Comprehensive Resource Model (CRM). Dit is een geïntegreerde therapie die elementen van verschillende therapeutische benaderingen combineert, zoals lichaamsgerichte therapie, mindfulness en EMDR. CRM richt zich op het ontwikkelen van interne hulpbronnen om trauma’s te verwerken en te helen.
Het is óók belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en wat voor de één werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Neem de tijd om te onderzoeken welke methoden het beste aansluiten bij jouw waarden, voorkeuren en behoeften. Overleg met een therapeut of zorgverlener om te bespreken welke opties het meest geschikt zijn voor jouw situatie. Het belangrijkste is om een benadering te kiezen waar jij je prettig bij voelt en die jou helpt bij het verwerken en helen van je trauma’s.
Met betrekking tot de medicatie: dit lijkt me inderdaad rijkelijk veel. Heb je dit met de voorschrijver besproken? En waarom twee medicaties naast elkaar in plaats van een enkele?
Medicatie afbouwen is iets wat je goed moet voorbereiden. De vraag is of je eerst traumabehandeling moet doen en dan afbouwen als je weerbaarheid hebt opgebouwd, of dat je eerst moet afbouwen om zo beter van de therapie te kunnen profiteren. Zie sowieso onze 33 tips op dit gebied.
Sowieso denk ik dat het goed zou zijn bij jou om over al deze zaken fundamenteel te reflecteren met een aantal mensen. Ons zorgprogramma GRIP bij het UMCU kan jou hier goed bij helpen denk ik. Je psychiater (of huisarts) kan je hiervoor verwijzen (gaat niet via mij).
Hope this helps!
Jim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 25 april 2023