Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Wat kan ik naast therapie nog doen om me beter te voelen?

Vraag

Twee jaar geleden ben ik uitgevallen met een burn-out en kreeg er vervolgens een zware depressie overheen, wat zich vooral kenmerkte door angst om er niet meer vanaf te komen.

Ik ben gestart met 1 mg lorazepam om weer te kunnen slapen. Dat lukte, maar ik wilde die lorazepam niet omdat ik dan geen auto mocht rijden. Toen ben ik overgestapt op mirtazapine. Dit was geen succes. Vervolgens quetiapine. Dit hielp om goed te slapen maar mijn depressieve gedachten werden niet minder.

Ik kon toen niet meer werken en kwam thuis te zitten. Mijn huisarts adviseerde citalopram. Ik begon met 10 mg, daarna opgehoogd naar 15 mg. Door middel van cognitieve gedragstherapie kreeg ik meer inzicht en werd ik langzaam beter. Ik ging weer werken.

Na een tijdje werd de druk weer opgevoerd op mijn werk en ging het weer slechter met mij. Ik moest weer mijn werk neerleggen en mijn werkgever heeft nu geen vertrouwen meer in mijn herstel. Hij wil het contract na bijna 30 jaar ontbinden.

De bedrijfsarts zegt dat 15 mg citalopram veel te weinig is om dit te boven te komen. Ik vraag me vaak af of citalopram wel heeft bijgedragen aan mijn herstel.

Wat moet ik nu doen?

Ik kan wel beter met de negatieve gedachten omgaan. Ik was op de goede weg. Voor de nachtrust gebruik ik nog 12.5 mg quetiapine. Daar slaap ik perfect op. Onrust voel ik weinig, maar mezelf motiveren is soms lastig. Ik doe nog wel van alles maar ervaar er weinig plezier bij. Inmiddels ben ik weer met nieuwe therapie gestart. Mijn therapeut denkt dat ik mijn gevoelens te veel wegstop.

Ik voel me gewoon rot, wat zou mij kunnen helpen?

Antwoord

Beste M.,

Laat ik voorop stellen dat we via PsychoseNet geen persoonlijke adviezen over diagnostiek en behandeling kunnen geven. Meer in het algemeen denk ik bij jouw verhaal een paar dingen.

Als er sprake is van problemen in de werksituatie die tot psychische klachten leiden, dan is het in de eerste plaats van belang om die problemen zo goed mogelijk aan te pakken. Soms leiden problemen tot psychische klachten, soms is dat andersom en soms loopt het door elkaar. Dan moet je ook de psychische klachten zelf behandelen, zoals met cognitieve therapie (CGT) of een andere psychotherapie, en soms ook met medicatie.

Als je voor medicatie kiest, dan moet de dosis natuurlijk goed zijn. Bij citalopram wordt meestal een dosis van 20 mg per dag aangeraden, en als dat onvoldoende effect heeft moet je het verhogen naar 40 mg/dag. De bedrijfsarts heeft dus wel een punt.

Soms zie je bij het starten van een antidepressivum (of bij het verhogen van de dosis) een voorbijgaande toename van de klachten, dus daar moet je dan even doorheen. Het effect is meestal na 4 tot 6 weken bij een goede dosis te beoordelen. Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 3 juni 2022

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Depressie
Medicatie
therapie

Lees ook