Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Clara Koek is psycholoog en psychotherapeut, werkzaam bij GGZ-NHN, en tevens ervaringsdeskundig op het gebied van psychosegevoeligheid. Ze schrijft regelmatig blogs voor PsychoseNet.

Heb je tips voor het hanteren van nieuws zoals de situatie in Oekraïne?

Vraag

Beste Clara,

Af en toe lees ik over de situatie in Oekraïne. Daarvan word ik naderhand onrustig en angstig. Ik betrek het nieuws razendsnel op mezelf, word bang en begin te piekeren. Ik heb toen hulp gevraagd en zo is mijn medicatie wat verhoogd. Sindsdien heb ik wat meer afstand en kan ik beter loslaten.

Helemaal jezelf afsluiten voor het nieuws kan niet, maar misschien heb jij tips voor psychosegevoelige mensen hoe ze ermee om kunnen gaan. Zodat het in je hoofd geen eigen leven gaat leiden.

Alvast bedankt!

Hartelijke groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

Heel actueel is je vraag. Overigens hebben veel mensen, ook niet-psychosegevoelige mensen, in deze digitale tijd waarin van alle kanten nieuws op je af kan komen moeite ermee om te gaan. En inhoudelijk komt er de afgelopen jaren veel naar en zorgelijk nieuws voorbij over oorlog, corona, klimaatcrisis, energiecrisis et cetera. Veel mensen maken zich zorgen over hun eigen situatie en de wereld.

Verstandig dat je hulp hebt gezocht toen je merkte dat je het nieuws te veel op jezelf ging betrekken. En fijn dat medicatie je ondersteunt in het afstand nemen.

Een aantal tips op gedragsniveau die ook kunnen helpen:

  • Maak een keuze wanneer en welk nieuws je wilt blijven volgen, bijvoorbeeld alleen het achtuurjournaal.
  • Kijk, lees en luister het nieuws samen met een vertrouwd persoon. Dan kan je ter plekke of erna delen wat het met je doet en de betekenis die je eraan geeft. Zo voorkom je eerder dat je het te veel op jezelf betrekt en er vervolgens mee gaat zitten.
  • Als je veel op je mobiel zit is het iets om over na te denken en dit wellicht te begrenzen.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en beweging, en ga zeker anderhalf uur voordat je gaat slapen geen nieuws meer volgen of ingewikkelde gesprekken voeren.
  • Vraag eens aan je hulpverlener of je een cursus gedachten uitpluizen bij psychosegevoeligheid kunt volgen. Daarbij leer je veel over je denkgewoonten en hoe je daar meer grip op kan krijgen.
  • Nog een persoonlijke tip die ik zelf helpend vind: kijk eens in plaats van naar het gewone nieuws, naar het jeugdjournaal! Daar wordt het zorgelijke nieuws evenwichtig afgewisseld met leuke en interessante items wat echt invloed heeft op je stemming…

Ik hoop dat je hier iets aan hebt!

Met vriendelijke groet,

Clara Koek

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Clara Koek op 24 oktober 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Psychosegevoeligheid

Lees ook