Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Transformeer pijn naar een parel

Vraag

Hoe kan ik mijn ervaring(en) met psychosegevoeligheid gebruiken om ervan te leren en op te reflecteren om zo groter, sterker en capabeler eruit te komen?

Wat is de ‘silver lining’? Soort van “what does not kill me makes me stronger”?

Misschien vereist mijn vraag een hele individuele antwoord: ik heb natuurlijk veel geleerd sindsdien en ik zie nog veel ruimte voor verbetering. Ik ben benieuwd naar wat uw ervaringen zijn met positieve uitschieters/herstellers/post-traumatische groeiers.

Wat leer je van psychosegevoeligheid?

Antwoord

Goeie vraag!

In mijn ervaring is het leertraject er vooral een van verbanden leggen tussen je ervaringen in de psychosegevoeligheid en je eigen leven en persoon. Dus dat je persoonlijke betekenis gaat geven aan je ervaringen met het doel daar iets mee te gaan doen in de zin van je kwetsbaarheid leren kennen (zodat je je leven daaraan kunt aanpassen) of je weerbaarheid bevorderen. Dit leerproces is volgens mij wat maakt dat mensen er uiteindelijk beter uitkomen…

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 30
Beantwoord door: Jim van Os op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk
pijnklachten

Lees ook