Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is traumaverwerking anders dan EMDR?

Vraag

Beste Jim,
Mijn vraag is: wat kan een goede behandeling zijn voor trauma’s uit de babytijd, een onveilige hechting en neiging tot dissociëren?

Ik heb EMDR gedaan, dat heeft me meer rust gegeven. Maar ik merk dat mijn slaapproblemen en heftige schokken en schrikreacties helaas niet minder zijn geworden. Deze schrikreacties treden vooral op bij intimiteit en seksualiteit.

Ik heb mijn psychiater deze vraag gesteld, maar kreeg als teleurstellend antwoord dat hiervoor in het ziekenhuis geen enkele behandeling voor is. Met hulp van boeken probeer ik mezelf verder te helpen.

Wat zou u mij adviseren? Ik overweeg nu te starten met somatic experiencing en volg nu op eigen initiatief een behandeling shiatsu massage. Maar ik wil voorzichtig zijn, omdat te enthousiast aan de slag gaan met mijn trauma’s al twee keer een psychose heeft veroorzaakt.

Tijdens mijn psychoses heb ik overigens altijd regressies naar mijn babytijd die heel beangstigend zijn. Ik kan dan bijvoorbeeld ook niet meer zelf eten, lopen, veters strikken et cetera. Ik ben gediagnosticeerd met biplaire stoornis NAO, maar lees daar nooit over dergelijke regressie-ervaringen.

Antwoord

Beste K,

Ik denk dat je baat kunt hebben bij een vorm van lichaamsgericht werken – dit komt in verschillende vormen maar ze hebben allemaal gemeen dat het niet via ‘cognitie’ gaat of klassieke exposure zoals bij EMDR, maar inzet op het kanaliseren via lichamelijke integratie.

Velen zullen zeggen dat het niet ‘evidence-based’ is, maar dit is maar relatief, aangezien gangbare ‘evidence-based’ therapieën niet zozeer lijken te werken door hun technische ingrediënten (het ‘wat’ van de therapie) maar door het ritueel van de therapie en de therapeutische relatie (het ‘hoe’ van de therapie).

Het is dus vooral van belang om een ervaren iemand uit te zoeken met bonafide referenties.

Maar je bent zelf al op dat spoor gekomen – net als vele andere mensen.

Inderdaad belangrijk om rekening te houden met je psychosegevoeligheid, vertel de therapeut hierover en zorg dat je in contact blijft met je psychiater terwijl je de therapie ondergaat.

Heel veel succes!

Beantwoord door: Jim van Os op 24 april 2018

Gerelateerd

Meer over

EMDR
Trauma

Lees ook