Onze zoon is nu 28 jaar en hij komt uit Ethiopië. Wij hebben hem geadopteerd toen hij twee jaar was.
Na een hele heftige puberteit kreeg hij de diagnose schizofrenie. Hij was toen 20 en sindsdien krijgt hij iedere maand antipsychotica in depotvorm zodat hij geen psychosen krijgt. Maar hij is de helft van de maand niet in orde vanwege de vele bijwerkingen.
Nu is het plan dat hij eens per halfjaar een depot krijgt. Maar dit wordt steeds maar uitgesteld door zijn psychiater, zonder dat onze zoon de reden hiervan weet. Ik denk dat het te maken heeft met het feit dat hij een zwarte huidskleur heeft, dan werken de antipsychotica anders dan bij witte mensen.
Zou dat de reden kunnen zijn?
Antwoord
Beste S.,
Er zijn inderdaad soms etnische verschillen in hoe mensen reageren op medicamenten.
Zo heeft onderzoek aangetoond dat personen uit verschillende etnische groepen verschillend kunnen reageren op antipsychotische geneesmiddelen, wat de resultaten van de behandeling kan beïnvloeden.
Sommige studies uit Amerika hebben bijvoorbeeld aangetoond dat sommige etnische minderheden hogere doses antipsychotica nodig hebben om dezelfde mate van symptoomreductie te bereiken. Bovendien lopen deze groepen een hoger risico op bijwerkingen zoals gewichtstoename, metabole veranderingen en tardieve dyskinesie, een bewegingsstoornis die kan optreden bij langdurig gebruik van antipsychotica.
Er is ook enig bewijs dat genetische verschillen kunnen bijdragen aan verschillen in reacties op antipsychotica tussen etnische groepen. Sommige studies hebben bijvoorbeeld aangetoond dat variaties in genen die betrokken zijn bij het metabolisme van geneesmiddelen, van invloed kunnen zijn op hoe mensen uit verschillende etnische groepen reageren op antipsychotica.
Er is echter veel meer onderzoek nodig om de complexe relatie tussen etniciteit, genetica en de reactie op antipsychotica volledig te begrijpen. Het is belangrijk dat artsen zich bewust zijn van mogelijke etnische verschillen in respons op medicijnen, en bij het nemen van beslissingen over de behandeling rekening houden met individuele patiëntfactoren. Ik weet echter niet in hoeverre dat bij jullie speelt, het gaat hier om een verandering van de wijze van toedienen, en niet om verandering van medicatie per se – dus zo lang zou het niet hoeven duren denk ik….
Hope this helps!
Groet,
Jim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 23 februari 2023