Beste Jim,
Ze hebben me een verkeerde diagnose gegeven en nu heb ik een zorgmachtiging.
Hoe kom ik van mijn zorgmachtiging af?
Bedankt.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Beste Jim,
Ze hebben me een verkeerde diagnose gegeven en nu heb ik een zorgmachtiging.
Hoe kom ik van mijn zorgmachtiging af?
Bedankt.
Hey M., dank voor je vraag!
Nou, van een zorgmachtiging afkomen kan best ingewikkeld zijn, maar zeker niet onmogelijk! Het hangt een beetje af van de specifieke situatie, maar wat vaak helpt is om te laten zien dat je je eigen zorg goed kunt managen en dat je weer regie over je leven hebt. Als je echt denkt dat de zorgmachtiging gebaseerd is op een verkeerde diagnose – zoals je aangeeft dat je geen psychose hebt gehad – dan is het superbelangrijk dat je dat goed onderbouwt.
Je zou kunnen beginnen met praten met de pvp van de instelling of een second opinion aanvragen bij een onafhankelijke psychiater. Dat geeft je de kans om je situatie door een frisse blik te laten beoordelen, en wie weet kan die arts wel bevestigen dat de eerdere diagnose niet klopt. Dit kan een sterke basis zijn om stappen te zetten richting het opheffen van de zorgmachtiging.
Daarnaast is het goed om met je behandelaar te bespreken hoe je stap voor stap meer zelfstandigheid kunt terugwinnen. Dat kan gaan over het afbouwen van medicatie, als dat gepast is, en het werken aan dingen zoals zelfzorg, structuur in je leven en bijvoorbeeld meditatieve of lichaamsgerichte therapieën die helpen bij het leren omgaan met stress of andere klachten. Therapieën zoals mindfulness of ACT (Acceptance and Commitment Therapy) kunnen je helpen om meer grip te krijgen op je situatie en jezelf sterker te voelen.
Als je op zoek bent naar meer juridische info over hoe je een zorgmachtiging kunt aanvechten, dan is het een goed idee om contact op te nemen met een gespecialiseerde advocaat die ervaring heeft met psychiatrisch recht. Die kan je ook begeleiden in het hele proces.
En als je er met lotgenoten over wilt praten, misschien biedt MIND of de Vereniging Afbouwmedicatie een plek waar je steun en advies kunt vinden. Het delen van ervaringen met anderen kan je helpen om je sterker te voelen in je strijd om meer regie te krijgen.
Stay strong, en hopelijk helpt dit je een beetje op weg!
Greetz,
Jim