Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Is venlafaxine geschikt na een gastric bypass?

Vraag

Hallo Machteld,

Een week geleden ben ik gestart met venlafaxine. Ik startte met 37.5 mg, en zit sinds drie dagen op 75 mg. Ook ben ik nortriptyline nog aan het afbouwen. Ik zit nu op 10 mg.

Nou blijkt dat venlafaxine een middel is met verlengde afgifte. En 10 jaar geleden heb ik een gastric bypass gehad waardoor alles sneller door mijn spijsverteringskanaal wordt afgevoerd. Dit geldt dus ook voor medicatie.

Mijn psychiater weet nog niet goed hoe hiermee om te gaan. Mij lijkt het dat ik op deze manier niet de juiste dosering krijg.

Is dit middel wel geschikt voor mij?

Vriendelijk bedankt alvast.

Antwoord

Beste I.,

Goede vraag, dit is zeker iets om zorgvuldig naar te kijken. Door de gastric bypass is de tijd die het medicijn in het spijsverteringskanaal doorbrengt korter. Dit kan de opname vanuit de darm van met name verlengde afgifte-vormen van medicatie, zoals venlafaxine, beïnvloeden.

Omdat er een bypass/omleiding heeft plaatsgevonden is er ook een kleiner oppervlak van waaruit het medicijn kan worden opgenomen in het bloed en dit kan leiden tot lagere bloedspiegels. Dit is dus iets wat goed besproken moet worden met de psychiater, die mogelijk ook een somatisch specialist hierbij kan betrekken.

Er zijn in algemene zin allerlei overwegingen mogelijk, zoals het kiezen voor een andere vorm (directe afgifte-tablet of capsule) van het medicijn in plaats van een verlengde afgifte-vorm. Het medicijn moet dan meestal wel vaker, meermaals per dag, worden ingenomen.
Als dit medicijn dan niet goed genoeg werkt, kan het zijn dat de dosering moet worden aangepast of dat een ander antidepressivum (eveneens in de snelle afgifte-vorm of vloeibare vorm, indien beschikbaar) moet worden voorgeschreven. Bloedtesten kunnen soms ondersteunend zijn voor een goede monitoring.

Jouw situatie vraagt om een individuele aanpak met monitoring op gewenst effect en bijwerkingen, inclusief overleg tussen de betrokken specialisten. Hopelijk kom je dan snel uit bij de meest geschikte vorm voor jou die zorgt voor een adequate bloedspiegel.

Mogelijk heb je hier wat aan en veel succes gewenst!

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 26 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
venlafaxine

Lees ook