Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan ik vragen om verwijsbrief umc om behandeling voort te zetten?

Vraag

Hoi Jim,

Ik lig wederom met mijn behandelaar in de clinch, daar wij hadden afgesproken het depot Zypadhera van 300 mg te verlagen in stapjes van 10 naar 210 mg. Deze week zou ik het depot van 210 mg krijgen, echter had ik voorgesteld in verband met toenemend gewicht (+30 kg) iets te versnellen en nu naar 200 mg te gaan.

Wederom wil men niet meewerken terwijl er volgens mij bij deze gewichtstoename al eerder ingegrepen had moeten worden.

Indien men blijft dwarsliggen, kan ik dan een verwijsbrief vragen om behandeling in een umc voort te zetten?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Hey S.,

Wat frustrerend! En +30 kg is echt veel te veel, ik begrijp je urgentie.

We kunnen vanuit UMC Utrecht helaas niet mensen uit het hele land in zorg nemen – we hebben geen teams overal en kunnen zo’n zorgtaak niet waarmaken. We zijn een tertiair centrum – dus niet reguliere ggz.

Ik denk dat je moet proberen het met je behandelaars aan te vliegen vanuit het principe van ‘samen beslissen‘.

Samen beslissen is een belangrijke aanpak binnen de geestelijke gezondheidszorg waarbij jij, als cliënt, samen met je zorgverleners actief deelneemt aan het maken van beslissingen over je behandeling. Dit proces erkent jouw recht om centraal te staan in je eigen zorgproces en benadrukt het belang van jouw unieke perspectieven, wensen en waarden.

Bij samen beslissen ga je in gesprek met je zorgverlener over de verschillende behandelopties die beschikbaar zijn. Je zorgverlener zal uitgebreide informatie delen over de mogelijke voor- en nadelen van elke optie, en hoe deze aansluiten bij jouw gezondheidstoestand en persoonlijke levenssituatie. Het is een dialoog waarbij jouw zorgverlener zijn of haar professionele kennis inbrengt, en jij je persoonlijke ervaringen en voorkeuren deelt.

De kracht van samen beslissen ligt in het combineren van deze twee soorten expertise. Jouw kennis van je eigen lichaam, geest en situatie is net zo waardevol als de medische en therapeutische kennis van je zorgverlener. Door samen te werken, kun je een behandelplan ontwikkelen dat niet alleen medisch adequaat is, maar ook echt aansluit bij jouw leven en je helpt om je doelen te bereiken.

Het doel is om tot een gezamenlijke beslissing te komen die je niet alleen begrijpt en waarmee je het eens bent, maar die je ook machtigt om actief deel te nemen aan je eigen zorg. Dit proces kan je helpen om je meer betrokken en ondersteund te voelen in je behandeltraject en vergroot je vermogen om de uitdagingen van je gezondheidstoestand aan te gaan. Dit bevordert niet alleen je autonomie en waardigheid, maar draagt ook bij aan een meer persoonlijke en effectieve gezondheidszorgervaring.

Vergeet niet uit te leggen aan je psychiater dat onder de nieuwe aangescherpte WGBO (zeg maar de ‘medische behandelwet’) het principe van samen beslissen is verankerd, met alle rechten die je daaraan kunt ontlenen. Je bent bereid medicatie te nemen – het enige waar je over wil praten is de dosis. Dat is een alleszins redelijk verzoek.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 8 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
Samen Beslissen

Lees ook