Hallo,
Ik gebruik vier weken 10 mg citalopram. In overleg is besloten te stoppen.
Kan dit in een keer, of moet ik geleidelijk afbouwen?
Dank u wel!
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Hallo,
Ik gebruik vier weken 10 mg citalopram. In overleg is besloten te stoppen.
Kan dit in een keer, of moet ik geleidelijk afbouwen?
Dank u wel!
Hey A.,
Dank voor je vraag, en goed dat je even checkt hoe je kunt omgaan met het stoppen van citalopram. Dat lijkt misschien een kleine stap, maar het kan een grote impact hebben op hoe je je voelt, zelfs als je het pas een paar weken gebruikt. Ik zal het zo helder mogelijk voor je uitleggen.
Als je vier weken 10 mg citalopram gebruikt, lijkt dat op het eerste gezicht een korte tijd. Maar zelfs in die periode kan je lichaam en brein al een beetje gewend raken aan de aanwezigheid van het middel. Stoppen in een keer is technisch gezien mogelijk bij zo’n korte gebruiksduur, maar het kan wel wat ontwenningsklachten veroorzaken, zoals duizeligheid, prikkelbaarheid of een soort ‘elektrische schokjes’ (‘brain zaps’).
Het is dus meestal verstandiger om het even rustig af te bouwen. Je kunt bijvoorbeeld een paar dagen naar een halve dosis gaan (5 mg per dag) en dan stoppen. Als dat niet praktisch is met de tabletjes die je hebt (sommige pillen kun je lastig halveren), kun je overleggen met de apotheek of een vloeibare vorm beschikbaar is. Dat geeft je wat meer flexibiliteit in de dosering.
Als je besluit om meteen te stoppen en je merkt dat je je niet lekker voelt, dan is dat niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Je lichaam heeft tijd nodig om zich weer aan te passen aan het leven zonder citalopram. Hier komen dingen als een goede structuur, voldoende slaap, en ontspanningstechnieken om de hoek kijken. Die helpen je zenuwstelsel om rustig te blijven tijdens dit proces.
Kortom: stoppen kan waarschijnlijk wel, maar doe het liever met een kleine tussenstap om je lijf een kans te geven rustig af te schakelen. En geef jezelf de ruimte om te voelen wat dit met je doet, zonder daar meteen van te schrikken. Als je meer vragen hebt of het proces wat intens blijkt, kun je ook altijd even contact zoeken via onze chat.
Hope this helps en succes met je volgende stappen!
Greetz Jim
NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.
EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN: