Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik voel kortsluiting, moet ik dit laten onderzoeken?

Vraag

Ik heb al tijden het gevoel van kortsluiting in mijn hoofd. Het voelt echt als een bibberend, “zzzz” gevoel, een elektrisch gevoel in een deel van mijn hoofd waarbij ik me licht voel. Het is een plek van ongeveer 5 bij 5 cm die ik kan aanwijzen.

Wat is dat? Is dat een echte kortsluiting? Is het een afwijking in de hersenstructuur? Moet ik daar verder onderzoek naar laten doen?

Antwoord

Het klinkt alsof er naast de depressie en de psychose ook sprake is van een flinke portie angst (je hebt tenslotte ook last van paniek). Als je maar lang genoeg op je lichaam let ga je van alles voelen – inclusief de dingen die je beschrijft. Door de angst krijg je het gevoel dat er nare ziektes zijn en zoek je geruststelling: een scan, een bloedonderzoek, etc. Maar het onderzoek stelt niet gerust, na een tijdje wil je meer onderzoek en meer geruststelling.

Angst, onzekerheid en dwang zijn lastige dingen. De enige manier om er van af te komen is om het op te zoeken in plaats van te willen ontwijken.

Makkelijker gezegd dan gedaan, realiseer ik me. Maar je moet ergens beginnen….

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over depressie:

Meer informatie over psychose:

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
overige onderwerpen

Lees ook