Beste Ralph,
Al ruim 15 jaar slik ik lithiumcarbonaat. Dit bevalt me best goed, al heeft het enige bijwerkingen.
In 2016 is mijn lithiumdosering verlaagd van 800 naar 600 mg. Dit had ook te maken met de nierfunctie. Die is wat verminderd door de jaren heen. Maar gelukkig niet zo dat ik op korte termijn zou moeten stoppen met lithium.
Nu stelde mijn arts onlangs voor om een halve tablet meer te gaan gebruiken, eventueel. Dit kwam bij mij nogal onverwachts. Ik wil graag lithium blijven gebruiken, maar wel zo min mogelijk om mijn nierfunctie te sparen. Naast de nierfunctie trillen mijn handen ook wat door dit medicijn. Ook heb ik iets met de schildklier en hier slik ik een schildkliermedicijn voor.
Kortom, best wel wat bijwerkingen. Toch wil ik nu niet overgaan op wat anders. En hopelijk helemaal nooit. Maar ik zie geen noodzaak om te verhogen naar 800 mg, want ik blijf hier stabiel bij nu.
Vorig jaar een zware terugval gehad, geen manie maar vooral psychose.
Hoe neem ik deze afweging om wel of niet te verhogen met 200 mg?
Antwoord
Beste J.,
Dat is een goede vraag.
Hoe hoog moet de dosis lithium zijn om voldoende bescherming te bieden, en niet zo hoog dat je er nu of in de toekomst last van krijgt?
Dat verschilt per persoon. Enerzijds bepalen we de dosis op geleide van de hoeveelheid lithium in het bloed, gemeten 12 uur na de laatste inname. De standaardwaarden liggen tussen 0.6 en 0.8 mmol/liter. Maar bij sommige mensen is 0.4 mmol/liter al genoeg, terwijl anderen 1.0 mmol/l nodig hebben. Dat moet je uitproberen.
Als je al 15 jaar lithium gebruikt, is daar wel iets over te zeggen op basis van je eerdere ervaringen. Ik kan je geen passend advies geven, dat vergt nader onderzoek.
In het algemeen kun je zeggen dat als iemand zich bij een dosis van 600 mg/dag al geruime tijd stabiel voelt, dan is er geen directe aanleiding om de dosis te verhogen. Maar als je daarmee op het randje van instabiliteit balanceert, is een iets hogere dosis veiliger. Hoe zat dat vorig jaar met die zware terugval? Hoeveel lithium gebruikte je toen?
Kortom, ga met je psychiater in gesprek over de voor- en nadelen van een dosisverandering, en beslis samen wat op dit moment een verstandig beleid is. Ik ben met mijn patiënten ook vaak op deze manier aan het puzzelen.
Vriendelijke groet,
Ralph Kupka
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 juni 2020