Goedendag,
Ik ben ongeveer anderhalf jaar samen met mijn vriend. We hebben veel ups en downs gekend voordat we echt voor elkaar hebben gekozen.
Er hebben zich veel situaties voorgedaan waarin ik me onveilig voelde bij hem. Achteraf blijkt dat te maken te hebben met zijn psychische kwetsbaarheid.
Hij heeft last van manieën en psychosen, wat tot extreme situaties heeft geleid. Scènes op straat, politie erbij, etc. Dit alles gebeurde in het buitenland, waar wij toen woonden.
Ik ben nu in Nederland, hij is opgenomen in het buitenland maar komt volgende week naar Nederland om hier verder behandeld te worden (in zijn moedertaal).
Ik hou heel veel van hem en hij heeft een super goed hart, maar gaat dit zo blijven de rest van ons leven?
Ik weet niet meer wat ik moet doen.
Heeft u advies voor mij?
Antwoord
Beste K.,
Dank voor je schrijven. Het siert je dat je advies zoekt.
Het zit zo: iedereen heeft zijn eigen psychische gevoeligheden. En je vriend zijn gevoeligheid is bipolair.
Hiermee valt prima te leven – en een relatie te hebben – maar hij heeft tijd nodig om te herstellen. Dit houdt in:
- Hij moet zijn bipolaire kwetsbaarheid accepteren en leren kennen – net zoals alle ander mensen hun psychische gevoeligheid moeten leren accepteren en leren kennen. In de praktijk kan dit een paar jaar duren.
- Hij moet leren hoe hij toekomstige manische dan wel depressieve episoden kan reguleren en voorkomen. Het is mogelijk dat hij hiervoor een paar jaar medicatie moet nemen om het goed onder de knie te krijgen – vaak is dat lithium.
- Er zijn grote verschillen in hoe snel en hoe compleet mensen leren met hun bipolaire gevoeligheid om te gaan. Sommige mensen hebben een paar episoden als jongvolwassene en daarna nooit meer. Andere mensen hebben de eerste 5-10 jaar regelmatig episoden die hun leven behoorlijk in de war kunnen sturen.
Hoe het zij: de beste manier om ermee te leren leven is een zeer regelmatig leven (dus niet veel reizen of in een stressvol buitenland leven), zeer regelmatig slapen (slaap is echt alles – als hij een paar avonden niet slaapt kan hij al manisch worden), absoluut geen drugs, matig met alcohol, gezonde voeding, lichaamsbeweging, etc. Zeg maar een zeer gestructureerd en regelmatig leven met veel slaap.
Ook heel belangrijk is dat hij spreekt met andere mensen die ook bipolair gevoelig zijn maar die er al mee hebben leren leven. Dit is echt heel handig voor ’tips and trics’.
Ik hoop voor jullie beiden dat het gaat lukken. Zou goed zijn om dit eens met hem te bespreken. Hij moet echt de gevoeligheid erkennen en er rekening mee houden, dat is de beste strategie!
Greetz en succes,
Jim
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 13 september 2020