Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Vriend met schizofrenie

Vraag

Een vriend van me is al meer dan een half jaar heel anders – hij praat onsamenhangend over dat hij Jezus is, dat hij de VS heeft verkocht, over singulariteiten, getaltheorie, symboliek, over dat zijn vriendin ritueel is vermoord in het Amsterdamse bos, etc. Hij zit op het moment bij zijn familie thuis, maar is ook een tijdje opgenomen geweest in een gesloten kliniek toen hij ruzie kreeg met de bovenburen en de politie langskwam. Daar wilde hij geen medicijnen nemen, want hij vond alleen dat hij religieus was geworden.

Is het mogelijk dat er iets van een psychiater langskomt om met hem te praten? Zijn moeder is bij de huisarts geweest, de huisarts wil dat hij zelf langskomt, maar dat is bijna niet te doen want het is erg lastig (soms lukt het wel) om een zinnig gesprek te voeren met hem. En dat hij dan op afspraak bij de psychiater komt is ook lastig. Hijzelf vind dat hem niks mankeert.

Dank voor uw antwoord!

Antwoord

Dit is een beetje vreemde situatie. Het is duidelijk dat je vriend psychotisch is en waarschijnlijk niet of slechts partieel wilsbekwaam.

Het is ook duidelijk dat er sprake is van een hele scherpe verandering, dus het is niet iemand die altijd gewoon een beetje ‘zonderling’ is, bij hem is er sprake van een duidelijke veranderde geestesgesteldheid door een psychose.

Dus de vraag is: laat je iemand die in een psychose zit en niet zichzelf is maar een beetje aanmodderen of bekommert zich iemand om hem?

Iedereen heeft een recht op autonomie maar ook een recht op behandeling als er sprake is van een psychose die de wilsbekwaamheid van de persoon aantast.

De procedure is normaal dat de huisarts in zo’n geval vraagt aan het GGZ crisisteam om een kijkje te nemen, zeker als de omgeving aangeeft dat het niet goed gaat met de persoon.

Jijzelf kan niet het GGZ crisisteam vragen, dat kan alleen de huisarts.

En dat is wat ook hier moet gebeuren. De psychiater van het GGZ crisisteam moet een kijkje gaan nemen in besluiten wat de balans is in recht op autonomie en recht op behandeling. Dat is een universeel recht van de mens.

Sterkte en dank voor bezorgdheid en vriendschap, Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 26
Beantwoord door: Jim van Os op 16 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid
schizofrenie

Lees ook