Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe help ik mijn vriend die moe is gestreden?

Vraag

Beste Jim,

Een goede vriend van mij zit in een crisis, en wil een euthanasietraject starten bij de huisarts.

Hij is bekend met trauma, heeft een aantal psychosen gehad en meerdere diagnosen gekregen, waaronder ‘borderline’. Het ging heel goed met hem, maar door een afwijzing is hij weer uit evenwicht geraakt.

Hij heeft nu continu last van angst en paniek en ziet geen uitweg meer. Ook is hij niet goed in staat nu om hulp te zoeken.

Ik wil graag helpen, maar weet ook niet hoe.

Wat is nu de snelste weg naar goede hulp? En kan een verzoek om euthanasie daar een breekijzer voor zijn?

Zijn er andere/betere wegen die ik hem kan adviseren?

Alvast bedankt!

Antwoord

Hey S.,

Wat een heftige situatie voor jou en je vriend. Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt en niet goed weet hoe je hem kunt helpen. Als je vriend overweegt om een euthanasietraject in te gaan (althans erom te vragen – meestal wordt het afgewezen), is dat echt een teken dat hij zich ontzettend wanhopig voelt. Het belangrijkste nu is dat hij snel de juiste hulp krijgt.

Het eerste wat je kunt doen is ervoor zorgen dat hij direct contact opneemt met zijn huisarts. Het kan helpen om samen met hem naar de afspraak te gaan, zodat hij zich gesteund voelt en er zeker van is dat zijn situatie serieus wordt genomen. Huisartsen kunnen vaak snel schakelen en hebben toegang tot crisisdiensten die in dit soort situaties direct kunnen ingrijpen.

Als je vriend het moeilijk vindt om zelf hulp te zoeken, kun je hem daarbij ondersteunen. Zorg dat hij niet alleen is, vooral niet op de momenten dat hij zich het meest kwetsbaar voelt. Bel familie en vrienden om een ondersteuningsnetwerk op te zetten (resourcegroep). Zo voelt hij zich misschien minder alleen en weet hij dat er mensen zijn die om hem geven.

Wat betreft zijn verzoek om euthanasie, dit kan inderdaad een manier zijn om de ernst van zijn situatie duidelijk te maken aan de hulpverleners. Maar het is ook belangrijk te beseffen dat de weg naar euthanasie lang en ingewikkeld is, vooral bij psychiatrische aandoeningen. Artsen zullen er alles aan willen doen om eerst alle andere mogelijke behandelingen te proberen.

Je vriend heeft misschien baat bij intensieve therapie, zoals EMDR voor zijn trauma of dialectische gedragstherapie voor zijn “borderline”. Dit zijn behandelmethoden die hem kunnen helpen om beter met zijn emoties en verleden om te gaan. En soms kan medicatie ook ondersteunen, vooral om acute angst en paniek te verminderen.

Blijf vooral geduldig en empathisch. Laat hem weten dat je er voor hem bent, wat er ook gebeurt. Zijn pijn is echt, maar er zijn ook mogelijkheden om daarmee om te leren gaan. Met de juiste hulp kan hij misschien weer wat licht zien aan het eind van de tunnel. Samen komen jullie hierdoorheen. Jouw steun is nu van onschatbare waarde – dank daarvoor!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 juli 2024

Gerelateerd

Meer over

euthanasie
Naasten
Psychosegevoeligheid
Trauma

Lees ook