Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn vrouw kampt met angst en trauma, kunt u haar helpen?

Vraag

Geachte heer Van Os,

Mijn vrouw kampt met angst en trauma en er is sprake van ondraaglijk lijden. Ze is zo verzwakt en we komen niet verder. De Xanax wordt ook afgebouwd zonder klinische setting. Dit zorgt ook voor meer angst.

Kunt u mijn vrouw helpen?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste H.,

Dank voor schrijven. Het lastige is dat ik niet overal kan zijn en niet overal persoonlijk in kan springen, fysiek niet mogelijk – vandaar dit online spreekuur….

Als de afbouw van Xanax te snel gaat moet de arts het afbouwschema aanpassen. Als er sprake is van trauma zal een lichaamsgerichte benadering om hiermee te werken wellicht soelaas kunnen brengen.

Maar wat ook speelt is dat angst je leven geheel kan gaan beheersen en dat je geheel afhankelijk wordt van de medicatie om de angst de baas te blijven. Maar hoe meer je denkt dat je de medicatie nodig hebt, des te machtiger de angst wordt.

Ik zou daarom het volgende tegen je vrouw willen zeggen:

Ik begrijp dat je momenteel afhankelijk bent van medicatie om je angst onder controle te houden, en dat is volkomen normaal en oké. Het is echter mogelijk dat je een gevoel van controle en zelfbekrachtiging wilt ontwikkelen, niet alleen over je angst, maar ook in andere aspecten van je leven. Dit is een pad dat je kan helpen bij het bevorderen van zelfontwikkeling en -verbetering.

Bewustzijn. Herken en erken je angst. Wanneer je angst ervaart, neem dan een moment om te observeren hoe het zich manifesteert in je lichaam en geest. Dit helpt je om je gevoelens te begrijpen en te accepteren in plaats van ze te vermijden of te onderdrukken.

Diepe ademhaling. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om angstgevoelens te verminderen. Diep ademhalen kan je helpen om te ontspannen en je te concentreren op het huidige moment in plaats van op angstige gedachten.

Beweging. Fysieke activiteit, zoals wandelen, yoga of dansen, kan helpen om je geest te kalmeren en de productie van endorfines, de natuurlijke ‘feel-good’ chemicaliën van het lichaam, te stimuleren.

Gezond eten en slapen. Zorg goed voor je lichaam door gezond te eten en genoeg slaap te krijgen. Beide zijn belangrijk voor je algemene welzijn en kunnen invloed hebben op je vermogen om met angst om te gaan.

Assertiviteitstraining. Dit kan je helpen om je stem te vinden en je meer controle over je leven te geven. Door assertiever te worden, kun je leren om je behoeften en grenzen op een gezonde manier uit te drukken. Dit kan op zijn beurt helpen om angstgevoelens te verminderen.

Therapie en counselling. Deze professionals kunnen je ondersteunen bij het ontwikkelen van strategieën en technieken om met angst om te gaan. Ze kunnen ook helpen bij het identificeren van onderliggende problemen die je angst kunnen veroorzaken of verergeren.

Mindfulness en meditatie. Dit zijn technieken die je kunnen helpen om in het moment te blijven en angstige gedachten te beheersen. Ze kunnen je ook helpen om een gevoel van innerlijke vrede en rust te vinden.

Zelfliefde en zelfzorg. Vergeet niet om tijd voor jezelf te nemen en dingen te doen die je vreugde en ontspanning brengen. Dit kan je helpen om te herstellen van stress en angst.

Herinner jezelf eraan dat angst een natuurlijk onderdeel is van het menselijk bestaan en dat het oké is om hulp te zoeken wanneer je het nodig hebt. Dit proces van zelfbekrachtiging gaat niet over het volledig elimineren van angst, maar over het ontwikkelen van vaardigheden en strategieën om met angst om te gaan wanneer deze zich voordoet. Je bent niet alleen op deze reis, en er zijn veel middelen en mensen die je kunnen ondersteunen.

Hope this helps!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 2 juni 2023

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
Trauma

Lees ook