Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Mijn vrouw met een bipolaire stoornis is gestopt met lithium, is dit verantwoord?

Vraag

Mijn vrouw is 30 jaar in behandeling geweest bij de GGZ vanwege een bipolaire stoornis (hoofddiagnose) en daarnaast nog een paar diagnoses, waaronder een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

Een paar jaar geleden is ze gestopt met de behandeling.

Sinds een paar jaar werkt mijn vrouw naar volle tevredenheid in de horeca, echter wel met veel onregelmatige werktijden. Ik ben huisman, maar ze heeft naast haar werk met gemiddeld 30 uur in de week toch nog veel energie om mijn taken over  te nemen (op het manische af).

Ze heeft meerdere suïcidepogingen gedaan en is talloze malen (altijd ontremd) opgenomen. Dit gebeurde vaak als ze gestopt was met lithium.

Is het verantwoord voor haar om te stoppen met lithium? Zeker gezien het feit dat hoe vaker je gestopt bent, hoe kleiner de kans dat je lichaam het nog opneemt.

Hartelijke groet,

R.

Antwoord

Beste R.,

Als ik het goed begrijp wil je vrouw stoppen met lithium en heeft ze in het verleden na stoppen vaak een manische ontremming gehad.

Het volgende is misschien van belang:

(i) De beslissing om te stoppen neemt de persoon in principe zelf. De huisarts of psychiater kan wel adviseren en informeren, maar nooit verbieden om te stoppen.

(ii) Het is niet zo dat lithium na stoppen de volgende keer moeilijker wordt opgenomen. Soms kan het wel zo zijn dat mensen geen respons meer hebben op lithium terwijl dat in het verleden wel het geval was. Maar dit kan ook ontstaan terwijl de mensen nog lithium gebruiken – dus niet gestopt zijn.

(iii) Als ze wil stoppen is het vooral belangrijk om dat HEEL langzaam te doen, anders krijg je een manische terugslag door het stoppen zelf. Ook is het belangrijk om een zeer regelmatig leven te hebben met voldoende slaap, beweging en sociale interacties. Tevens is het belangrijk om te werken aan psychische weerbaarheid en op de hoogte te zijn van dingen als ‘contra-gedrag‘ bij vroegsymptomen.

(iv) Het zou fijn zijn – en HEEL belangrijk – dat als ze wil stoppen jullie hier samen op dezelfde wijze in staan. Dat jullie afspraken maken over wat te doen als ze dreigt te ontregelen en wie er dan gebeld moet worden. Dit begint met de vraag: waarom wil ze stoppen met de lithium?

Hope this helps….

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Jim van Os op 30 juni 2020

Gerelateerd

Meer over

Bipolariteit, manie, hypomanie
Lithium
Naasten

Lees ook