Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Waar is mijn gevoel en komt het nog terug?

Vraag

Goedendag Ralph,

Ik heb momenteel een behoorlijke depressie waarbij ik tot een uurtje of 18.00 mij erg verdrietig en huilerig voel. Ik analyseer dan ook de hele tijd mijn gevoelens voor mijn man maar ook voor mijn zoon . Maar hoe ik ook zoek in mijzelf, ik kan ze niet vinden. Pas in de avond word ik rustig en zijn mijn gevoelens terug, en kan ik me niet voorstellen dat ik niet van ze houd.

Ik slik sinds kort (paar dagen) citalopram 10 mg, daarvoor nam ik sertraline 50 mg en ik neem lorazepam. Hiervoor heb ik ruim 30 jaar paroxetine geslikt maar dit werkte niet meer.

Ik ben zo bang wanneer die gevoelens steeds weg zijn. Ruim 26 jaar ben ik samen met mijn man en ik heb dit wel vaker gehad tijdens depressieve fasen maar nu duurt het erg lang. Normaal ben ik erg gek op zowel mijn man als mijn zoon maar nu lijk ik niks voor ze te voelen.

Komt dit nog goed?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste L.,

Het onvermogen om te voelen is een van de meest kwellende symptomen van een ernstige depressie. Je weet dat je van iemand houdt, maar je voelt het niet, het is allemaal leeg en koud. Dat heeft niets met de werkelijkheid of met je persoonlijkheid te maken, maar is een tijdelijk symptoom van depressie.

Het wordt ook wel ‘anesthesie van het gevoelsleven genoemd’. Heel naar. Dat te beseffen (‘ziekte-inzicht’) is al heel belangrijk, net zoals beseffen dat zelfverwijt, schuldgevoel, het gevoel tekort te schieten, geen levenslust meer te hebben, allemaal bij een depressie hoort. En ook de angst dat het nooit meer over zal gaan. Dat laatste is natuurlijk wel zo, depressies zijn periodieke ontregelingen van de vitaliteit en stemming. In de ochtend zijn deze gevoelens vaak het hevigste, en in de loop van de avond klaart het vaak wat op. Volgende ochtend: terug bij af.

Wisseling van antidepressieve medicatie kan zeker helpen, maar het duurt altijd weken voordat je daar iets van gaat merken. Zorg in de tussentijd dat je letterlijk en figuurlijk in beweging blijft. En houd moed: depressie is een rotziekte, maar wel behandelbaar.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 24 oktober 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
gevoelens

Lees ook