Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wanneer is euthanasie toegestaan?

Vraag

Bij mij is er al 9 jaar ptsd vastgesteld, hoogst waarschijnlijk al in de kinderjaren ontwikkeld door een onstabiele thuissituatie. Liefde en een warm nest met een veilig gevoel ken ik niet. Ik loop sindsdien de ene opname na de andere door en nu vermoeden ze nog bijkomende problematiek door observatie. Elke keer als ik denk een antwoord te vinden op de vraag van wat er nu verkeerd loopt in mijn hoofd en wat dat inhoudt enz, bereik ik net dat eindpunt niet.

Nu beweren ze dat ik niet in groep kan functioneren. Er zijn volgens hun vele symptomen aanwezig van een persoonlijkheids/stemmingsstoornis en ASS. Sommigen zoeken inderdaad hun uitweg in euthanasie, maar wanneer wordt de grens getrokken? Wanneer het toegestaan is en wanneer niet? (Ik leef trouwens in België).

Antwoord

Na zo’n lange weg in de GGZ met allerlei ups en downs en nog steeds het gevoel dat de oplossing er niet is….

Veel mensen proberen in zo’n geval aansluiting te vinden bij de herstelbeweging, bijvoorbeeld bij een herstelacademie.

Dit is een omgeving voor en door mensen met een achtergrond in de GGZ en die hebben geleerd dat behandelen niet altijd de oplossing is en dat elkaar bijstaan in een traject van weerbaarheidsbevordering, in een opleidingssetting, een andere en soms betere weg is. Elkaar helpen, elkaar bijstaan, (van) elkaar leren in een herstelacademie….

Ik weet niet of er zoiets bij jou in de buurt is – het kan even zoeken zijn, maar ik raad het je aan.

Denk niet dat als je klaar bent met de professionele GGZ alleen nog euthanasie een optie is. Integendeel – na de professionele zorg hebben talloze mensen toch een volwaardig en zinvol bestaan gevonden via de herstelbeweging….

Ik geef je hier een voorbeeld van herstelacademie – er worden er nu ook in België verscheidene opgericht, weet ik: https://www.enikrecoverycollege.nl/

Meer informatie kun je trouwens vinden bij onze Belgische zustersite: www.psychosenet.be – ben je daar al geweest?

Greetz en veel sterkte, Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35
Beantwoord door: Jim van Os op 16 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Hulp & Herstel

Lees ook