Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Is het een optie om weer te starten met citalopram?

Vraag

Beste Jim,

Allereerst wil ik je ontzettend bedanken voor het lezen van mijn vraag en het beantwoorden ervan.
Ik ben vier maanden geleden gestopt met citalopram. Ik gebruikte 10 mg en ben in één keer gestopt na verkeerd advies van de huisarts. Het is best wel heel zwaar geweest, maar ik heb een paar ‘windows’ gehad, waarvan één die wel een week duurde. Dat was echt geweldig.

Inmiddels zit ik echter weer helemaal in de put met depressie en angst. Dit duurt alweer drie weken en er lijkt weinig progressie in te zitten momenteel. Ik ben inmiddels de wanhoop een beetje nabij en maak mezelf soms bang met gedachten over doodgaan.

Is het een optie om toch weer te starten met medicatie? Of kan ik binnenkort weer vooruitgang verwachten? En als ik weer zou starten, op welke dosis zou dit dan het verstandigst zijn?

Nogmaals echt ontzettend bedankt.

Antwoord

Beste R.,

Dank je wel voor je vraag en openheid. Het moet een heftige tijd voor je zijn. Abrupt stoppen met een antidepressivum zoals citalopram is niet niks. Ik kan me voorstellen dat je je wanhopig voelt. Laten we even kijken wat er speelt en wat mogelijke stappen kunnen zijn.

Allereerst wil ik je zeggen: die ‘windows’ die je hebt gehad, zijn superbelangrijk. Dat betekent namelijk dat je lichaam en geest kunnen herstellen, ook al voelt dat nu ver weg. Maar ja, het is een grillig proces. Stoppen met antidepressiva, zeker ineens, kan leiden tot flinke onttrekkingsklachten. Denk aan angst, depressieve gevoelens, paniek – en die kunnen helaas soms moeilijk te onderscheiden zijn van de oorspronkelijke klachten. Je hersenen moeten namelijk flink wennen aan de verandering, en dat duurt vaak langer dan mensen (of artsen) verwachten.

Wat betreft weer starten: dat is een optie, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden. Ten eerste: als je besluit opnieuw te beginnen, kan het zijn dat je lichaam anders reageert dan voorheen. Dit noemen ze “sensitisatie”, en het kan betekenen dat je óf sneller last krijgt van bijwerkingen, óf dat het middel minder goed werkt dan de eerste keer. Dat klinkt misschien wat ontmoedigend, maar het is wel goed om mee te nemen in je overwegingen.

Als je besluit weer te starten zou het verstandig zijn om dat heel langzaam op te bouwen, misschien zelfs met een lagere dosis dan je eerder gebruikte. Bespreek dit met je behandelaar. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met 5 mg (als dat beschikbaar is) of een vloeibare vorm van citalopram gebruiken om kleine stapjes te maken. Zo geef je je brein de tijd om zich weer aan te passen zonder al te veel schokken.

Een andere optie is om te kijken naar niet-medicamenteuze steun om door deze periode heen te komen. Medicatie is tenslotte een zeer onzekere factor – het werkt veel minder goed dan we denken en zeker niet bij iedereen. Bij jou lijkt het niet alsof het een wondermiddel is. Er zijn zeer goede niet-medicamenteuze alternateven ook! Lichaamsgerichte therapie, mindfulness of zelfs ademhalingstechnieken kunnen helpen om je zenuwstelsel wat meer tot rust te brengen. Trauma-related tension-release exercises (TRE) kunnen bijvoorbeeld verrassend effectief zijn om de spanning te ontladen die zich in je lichaam heeft opgebouwd. En ook al voelt het nu misschien onmogelijk: proberen om structuur in je dag te brengen, gezonde voeding, beweging (al is het maar een kleine wandeling) en voldoende slaap kunnen een wereld van verschil maken.

Wat je nu doormaakt – die dip van drie weken – is wat ze vaak een “wave” noemen. Het kan ongelooflijk heftig voelen, maar waves worden vaak gevolgd door nieuwe windows. Dat betekent niet dat je nu “faalt” of dat alles hopeloos is, maar dat je lichaam en geest hard aan het werk zijn om zich aan te passen.

Als je besluit nog even vol te houden zonder medicatie, kijk dan naar lotgenotencontact. Er zijn zoveel mensen die door soortgelijke processen gaan, en het kan enorm steunend zijn om te horen hoe zij daarmee omgaan. Bijvoorbeeld via de Vereniging Afbouwmedicatie.

En als je nog eens advies wil over een eventuele herstart of verdere afbouw, kun je ook contact opnemen met de Regenboog Apotheek. Zij kunnen een specifiek plan opstellen, zelfs als je weer wil beginnen en later weer wil afbouwen. Zie de informatie onderaan dit antwoord.

Je zegt dat je soms bang bent voor je eigen gedachten, en dat snap ik heel goed. Het kan voelen alsof je gevangen zit in een eindeloze storm, maar weet dat er manieren zijn om hierdoorheen te komen. Misschien kun je overwegen om met een ervaringsdeskundige te praten – iemand die weet hoe het is om in zo’n situatie te zitten en daar weer uit te komen. Zie de sociale kaart op de site.

Het feit dat je hier bent en deze vraag stelt, laat zien dat er een deel in jou is dat nog steeds wil vechten, dat gelooft dat er een weg is. Dat is een enorme kracht. Geef jezelf wat tijd, wees lief voor jezelf – zelfs als je hoofd nu misschien iets anders zegt.

Hope this helps en kijk vooral verder bij de informatie hieronder. Als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust. En je kunt ook altijd terecht op de chat.

Greetz Jim

NB Bespreek verandering van medicatie altijd eerst met je voorschrijvende arts, ga niet alleen dingen zitten veranderen, dat is niet de bedoeling van mijn adviezen. Bedenk je dat mijn adviezen altijd van algemene aard zijn – je kunt ze niet zonder meer op jezelf van toepassing achten, dat kan pas na overleg met je behandelaar of huisarts. Ik heb je immers niet persoonlijk onderzocht.

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je met iemand chatten? Ga dan naar onze chat en verrijk jezelf met een herstelondersteunende chat met een van onze medewerkers.
  • Wil je een blog schrijven over je ervaring met een onderwerp relevant voor PsychoseNet? Kijk hier voor informatie.
  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2. In dit webinar wordt uitleg gegeven over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deel 1 is vooral voor afbouwers; deel 2 vooral voor voorschrijvers. Beide delen duren ongeveer 40 minuten. Er is een inhoudsopgave die kan worden gebruikt om snel bepaalde delen van de uitleg te vinden of terug te kijken. Om de inhoudsopgave te zien moet het webinar vanuit YouTube worden bekeken en moet de beschrijving die YouTube geeft worden uitgeklapt. Met behulp van de instellingen in YouTube kan het webinar ook met (automatisch gegenereerde) ondertiteling worden bekeken.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een PERSOONLIJK ADVIES BIJ HET KIEZEN VAN EEN AFBOUWSCHEMA? Behandelaars kunnen bij de Regenboog Apotheek een persoonlijk advies vragen voor een afbouwschema voor een patiënt.
  • Wil je benzodiazepinen afbouwen, eventueel via een ander middel zoals diazepam (Valium)? Gebruik hiertoe de KNMP-rekenhulp.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
  • Ben je op zoek naar traumawebsites, kijk dan op traumanet of stichting trauma en dissociatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 8 januari 2025

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
citalopram
Depressie
Medicatie

Lees ook