Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke hulp kun je als familielid nog bieden?

Vraag

Mijn zoon heeft onlangs een ca. zeven weken durende psychose gehad, hij hoorde continue stemmen en heeft toen voor de rust een week bij ons gelogeerd, dit ging toen goed omdat hij uitgeput was van de stress.

Drie weken later wilde hij zelfmoord plegen, wij hebben 113 gebeld voor advies, de huisarts en de psycholoog hebben wij op de hoogte gesteld. Daarna heeft hij nog tweemaal een psychose gehad die enkele uren duurden. Onlangs heeft hij zijn huisgenoten met de een mes bedreigd, was er veel agressie en ontstond er een gevaarlijke situatie. Dit heeft een paar uur geduurd, onder invloed van veel te veel alcohol en cannabis.

Nu heeft hij heel veel spijt van alles. Zijn huisgenoten willen niet meer dat hij bij hen woont, en terecht. Ook heeft hij manische en depressieve perioden. Hulp aanvaard hij minimaal, uiteindelijk is hij wel naar de psycholoog geweest, heeft toen een tijdje Paliperidon geslikt en slaapmedicatie maar is daar mee gestopt. Daarna bezocht hij de psycholoog niet meer.

Deze week heeft hij weer een afspraak gemaakt maar hij wil eigenlijk geen hulp en/of medicatie. Ik wil hem graag helpen, en ik weet niet meer hoe. Als hij zelfs zijn vrienden/huisgenoten bedreigd zijn wij ook niet veilig en dat is voor mij de grens. Hij werkt wel, heeft weinig spaargeld en moet nu zoeken naar een woning. Bij ons in huis vind ik niet verantwoord.

Heeft u advies?

Antwoord

Bepaald niet makkelijk. Inderdaad is jullie veiligheid belangrijk en terecht maak je je zorgen over niet alleen hem maar ook jezelf. Het lichtpuntje dat ik zie is dat (i) hij in ieder geval bij momenten heel veel spijt heeft en (ii) dat hij toch enige beweging lijkt te maken richting hulpverlening.

Het probleem lijkt te zijn dat hij middelen gebruikt die hem psychotisch en agressief maken – bij iemand met een bestaande psychosegevoeligheid.

Wat een optie kan zijn is om hem te laten praten met een stevige herstelcoach. Iemand die zelf psychose en drugs heeft meegemaakt en heeft geleerd hoe je hiermee om moet gaan, hoe je het ‘beestje’ moet beheersen en kanaliseren.

Kan ook iemand in de familie zijn die aan dit profiel voldoet. Iemand in wie hij vertrouwen heeft en die met hem hierover aan de praat kan komen – als ouder is dat vaak niet makkelijk!

Een goede herstelcoach is vaak te vinden in de WMO, bijvoorbeeld Hersteltalent. Of vraag na bij Toon Walravens.

Ook kun je vragen bij de lokale GGZ-instelling of ze een ervaringswerker hebben in het FACT team om contact te maken met hem. Of je kunt vragen bij jullie in de woonplaats of er een herstelacademie is waar hij kan praten.

Hope this helps….

Greetz Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook