Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Welke medicatie werkt bij suïcidale dwanggedachten?

Vraag

Ik heb in het verleden ECT behandelingen ondergaan met goed gevolg. Nu ongeveer 2 jaar geleden. Ik heb de diagnose bipolair type 2, aangewakkerd 18 jaar geleden tijdens zwangerschap en geboorte van onze zoon.

Nu heb ik de laatste tijd waaronder vandaag, veel last van suïcidale dwanggedachten. Ik zie enorm op om weer ect behandelingen te ondergaan (heb ik ondergaan omdat medicatie niet aansloeg) nu wil ik mn psychiater vragen of hij clomipramine tegen dwanggedachten wil voorschrijven. Ik ben sinds kort na een paar jaren af en toe alprazolam weer gaan gebruiken ook vanmiddag. En tot m’n verbazing werd het rustiger in m’n hoofd en ook verdwenen de dwanggedachten.

Maar wil niet al teveel alprazolam gebruiken dit ivm verslaving en overmatig gebruik. Dat wil ik voorkomen. Ik gebruik geen medicatie alleen promethazine als slaapmiddel.

Tevens wil ik u vragen of medicatie na ect behandelingen misschien beter werkzaam zijn?

Antwoord

Beste Anoniem,

Dwanggedachten kunnen bij verschillende soorten psychische aandoeningen voorkomen. Blijkbaar zit er bij jou ook veel angst bij, wat zou kunnen verklaren waarom een angst dempend middel als alprazolam verlichting geeft.

Natuurlijk moet je bij dergelijke middelen oppassen voor gewenning bij langer durend gebruik, maar in een meer acute situatie kan het heel effectief zijn. Clomipramine is een antidepressivum dat ook werkt tegen dwangverschijnselen. Het feit dat kennelijk in het verleden medicatie niet goed aansloeg en je daarom ECT kreeg (ik neem aan dat dat tegen depressie was?) wil niet zeggen dat het nu niet zou kunnen werken voor dwangverschijnselen. Ook cognitieve gedragstherapie kan dwangverschijnselen verminderen.

Maar ik zeg er wel bij dat ik de details van jouw huidige toestand en de eerdere problematiek natuurlijk niet ken, en dus ook geen echt advies over de medicamenteuze (of andere) behandeling kan geven. Bespreek het op korte termijn met je behandelaar, zeker als het gaat om suïcidale gedachten, want die kunnen erg kwellend zijn.

Veel sterkte, en vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 17 december 2017

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
dwanggedachten
Medicatie
Suïcidale gedachten
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook