Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Machteld Marcelis is psychiater en hoogleraar Transdiagnostiek in de Psychiatrie, bij de Vakgroep Psychiatrie & Neuropsychologie van de Universiteit Maastricht. Tevens is zij werkzaam bij GGzE.

Hoe weet ik welke vorm van therapie geschikt is voor mij?

Vraag

Hoe weet ik welke vorm van therapie bij mij past?

De psychologen die ik in de afgelopen 10 jaar heb gehad weten continu geen raad met mij. Ik word de hele tijd van het kastje naar de muur gestuurd. Ik heb veel gesprekken gevoerd. Ik probeer een therapie te zoeken die mij gaat helpen, maar ik weet niet welke vorm van therapie mij verder gaat helpen.

Antwoord

Beste M.,

Dat kan inderdaad een hele zoektocht zijn! Begrijp dat het teleurstellend is dat je ondanks gesprekken met verschillende psychologen nog niet tot een bij jou passende vorm van therapie bent uitgekomen.

Ik heb helemaal geen informatie over wat bij jou speelt en wat jouw wensen en behoeften zijn, dus kan niet direct meedenken over wat zou kunnen passen bij jou, maar ik kan je enkele algemene tips geven, waarmee je hopelijk dichter bij een keuze kunt komen.

Wat kan helpen in de zoektocht:

  1. Probeer te formuleren wat jouw doelen en wensen zijn, wat zou je willen bereiken met de therapie?
  2. Zoek informatie over verschillende therapievormen (zie bijv. de websites hieronder genoemd), je kunt ook via chat en/of telefonisch informatie verkrijgen via bijvoorbeeld Mind of PsychoseNet.
  3. Vraag naar ervaringen van naasten of ervaringsdeskundigen die een bepaalde therapie hebben gehad.
  4. Bedenk wat je aanspreekt qua vorm: wil je concrete handvaten krijgen die je snel kunt toepassen of ben je op zoek naar verkenning van diepere emotionele lagen, bewustwording van oude denk- en gedragspatronen en aanleren van nieuwe gedachten en gedrag; wil je een lichaamsgerichte vorm of een gespreksvorm; wil je verandering of aanvaarding?
  5. Praktisch: sta stil bij de tijdsinvestering en intensiteit. Er zijn kortdurende therapievormen en langerdurende vormen. Let ook op vergoeding (niet alles wordt volledig vergoed, check dit bij je zorgverzekeraar).
  6. Aangezien de relatie met een therapeut een belangrijke rol speelt bij het succes van de therapie, is het aan te raden om een therapeut te kiezen waar je een goede klik mee hebt. Het is vaak mogelijk om eerst een verkennend gesprek te hebben waarin je kunt ervaren of de aanpak en stijl je aanspreken.

Enkele voorbeelden van websites (inclusief filmpjes) met uitleg en info over therapievormen:

www.psychosenet.nl/alles-over-behandeling/therapievormen
www.wijzijnmind.nl/psychische-klachten/psychipedia/psychotherapie
www.ggznieuws.nl/therapieen

Hopelijk kom je hier verder mee. Veel succes!

Hartelijke groet,

Machteld

Beantwoord door: Machteld Marcelis op 28 augustus 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
therapie

Lees ook