Antwoord
Soms denk ik dat benzo’s in het verdomhoekje zijn geraakt om de verkoop van antidepressiva te stimuleren, want in de praktijk is dat gebruik enorm toegenomen. Er was natuurlijk veel misbruik van die middelen en ik heb nogal wat ernstig verslaafde mensen gezien. Dat is een reeël probleem. Maar in de praktijk zie ik dat sommige mensen prima met slaapmiddelen kunnen omgaan, dat ze er goed op kunnen slapen bij chronisch gebruik, dat langdurend en serieus stoppen ermee niet tot herstel van de slaap leidt, en dat chronisch gebruik wel degelijk effect heeft. Maar dat moet geen algemene praktijk worden.
Huisartsen zijn inmiddels heel huiverig voor benzo’s, en terecht, maar soms is het een goeie optie. Het mag voorgeschreven worden en met de toevoeging van Code B2 wordt het vergoed.
Slaaphygiëne is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar dat hoef ik u niet te vertellen neem ik aan.
Er is een goed boek over slaap, dat raad ik u aan te lezen: Matthew Walker: Slaap. Wellicht dat u daar inspiratie uit put.
Quetiapine wordt in toenemende mate voorgeschreven, ook door huisartsen. De eerste protesten ertegen lees ik al.
Inderdaad kunnen sommige mensen door antipsychotica psychotisch worden. De vraag is natuurlijk wat u onder psychotisch verstaat. Het lijkt me belangrijk om dat met de voorschrijvende arts te bespreken. Het kan!
Op PubMed staat een artikel over dopamine-hypersensitiviteit wat denk ik het best (maar zeker niet precies) aansluit bij uw vraag naar literatuur.
Soms (!) is promethazine 25 mg een goed alternatief voor een antipsychoticum of een benzo.
Psychofarmaca voorschrijven is een kwestie van personaliseren, dus goed luisteren naar wat de klant ervaart en rapporteert. En natuurlijk serieus nemen. Nog beter is het om terughoudend te zijn en eerst alternatieven te onderzoeken.
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 26 juni 2023