Antwoord
Hey A.,
Dank voor je vraag!
Ik zou zeggen: ja, er kan een verband worden gelegd tussen reactieve psychose en het zenuwstelsel, in het bijzonder de nervus vagus en de algehele staat van het zenuwstelsel. De nervus vagus speelt, zoals je waarschijnlijk weet, een cruciale rol in het parasympathische zenuwstelsel, dat betrokken is bij het reguleren van de rust- en herstelreacties van het lichaam. Storingen in de werking van de nervus vagus kunnen leiden tot een disbalans in het autonome zenuwstelsel, wat weer kan bijdragen aan psychische en emotionele problemen.
Bij iemand zoals jij, met een ernstig jeugdtrauma, kan het zenuwstelsel langdurig in een staat van verhoogde alertheid of ‘fight-or-flight-reactie’ (sympathisch zenuwstelsel) zijn geweest. Dit kan leiden tot een chronische staat van stress, waarbij de nervus vagus niet effectief kan functioneren om het lichaam in een rustige en herstellende staat (parasympathische reactie) te brengen. Wanneer het zenuwstelsel langdurig in deze verhoogde staat van alertheid blijft, kan het kwetsbaarder worden voor psychische ontregelingen, waaronder reactieve psychose.
Reactieve psychose kan worden uitgelokt door intense stress of emotionele triggers, vooral bij personen die reeds vatbaar zijn vanwege eerdere trauma’s of een onderliggende gevoeligheid. In een dergelijke toestand kan het zenuwstelsel overbelast raken, wat leidt tot symptomen zoals hallucinaties, wanen, en ernstige verwarring – kenmerken van een psychose.
Wat te doen? Wel, behandelingen die gericht zijn op het herstellen van de balans in het zenuwstelsel, zoals bepaalde vormen van psychotherapie, mindfulness, ademhalingsoefeningen en mogelijk medicatie, kunnen effectief zijn in het verminderen van de frequentie en intensiteit van psychotische reacties.
Hope this helps!
Greetz Jim
Beantwoord door: Jim van Os op 11 december 2023