Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is emeritus Hoogleraar Psychiatrie (Bipolaire Stoornissen) bij het Amsterdam UMC / locatie VUmc. Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).

Ik ben zonder overleg olanzapine gaan afbouwen, ging dit te snel?

Vraag

Ik heb ruim vier jaar 7,5 mg olanzapine geslikt, als prikkeldemper. Ik heb een autismespectrumstoornis en een eetstoornis. De eetstoornis is de laatste maanden heel sterk aanwezig. Vanwege mijn angst om aan te komen ben ik op eigen houtje gaan afbouwen. Eerst merkte ik niet veel, maar ik ben de laatste dagen zo enorm moe en heb last van overprikkeling.

Mijn psychiater weet dit niet en ik schaam me heel erg. Heb ik te snel afgebouwd? Of moet ik het gewoon wat tijd geven? Ik wil heel graag af van de antipsychotica.

Is er nog een vervangend middel wat ik zou kunnen overwegen?

Antwoord

Beste N.,

Eerlijk gezegd begrijp ik nooit zo goed waarom mensen niet met hun arts of psychiater bespreken dat ze medicatie zouden willen afbouwen. Het zijn immers jouw medicijnen die jij gebruikt voor jouw klachten. Je krijgt van je behandelaar een deskundig advies over het gebruik ervan, welke verbetering dat zou moeten geven van je klachten en welke mogelijke bijwerkingen je kunt verwachten. Je kijkt samen hoe dat uitpakt, en je besluit, al dan niet op advies van de dokter, of je ermee doorgaat. Dat is uiteindelijk jouw beslissing.

Maar het is wel verstandig om die overwegingen van tevoren (!) met je arts te bespreken. Die zal daar wel een mening over hebben, en ook een advies, en samen beslis je dan wat jij gaat doen. Als het advies is om er liever mee door te gaan, en jij besluit toch om (met een voor jou duidelijke reden) te willen afbouwen, doe je dat ook in gezamenlijk overleg en kijk je wat ervan komt.

Afbouwen doe je bij voorkeur geleidelijk om onttrekkingsverschijnselen te beperken. Als het verkeerd uitpakt is dat vervelend, maar mogelijk ook een leerzame ervaring. Het komt weleens voor dat ik iemand beslist afraad om met zijn pillen te stoppen. Maar als hij of zij dat dan toch doet, wil ik de uitwerking daarvan zelf zien, en waar nodig helpen bijsturen.

Ik zit er voor de patiënt, en niet andersom.

Mijn belangrijkste boodschap is: geheimzinnigheid over medicatiegebruik, daar schiet echt niemand iets mee op. Voor de dag ermee!

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 mei 2020

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
olanzapine

Lees ook