Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Moet mijn zoon met psychosegevoeligheid verplicht medicatie nemen?

Vraag

Mijn zoon heeft na een paar jaar intensief dagelijks blowen, een drugsgeïnduceerde psychose gehad. Daarna is hij op olanzapine (10 mg) gezet. Hij stopte ook met blowen en de psychotische klachten werden snel minder.

Hij heeft veel last van bijwerkingen van de olanzapine en wil liever stoppen en zijn leefstijl aanpassen. Zijn hulpverleners willen dat hij medicatie blijft gebruiken.

Is er een mogelijkheid om verantwoord af te bouwen? En moet zijn psychiater meewerken als mijn zoon dat wil? Zij lijkt hier namelijk niet voor open te staan.

Kortom, moet mijn zoon verplicht medicatie nemen?

Antwoord

Beste,

Als uw zoon veel last van bijwerkingen heeft zal daar sowieso iets mee moeten lijkt me. Ik weet natuurlijk niet waarom de hulpverleners aandringen op continueren van de medicatie. In het algemeen is het afbouwen van antipsychotica een optie, enkele maanden na het herstel van een drugsgeïnduceerde psychose en staken van drugsgebruik. De psychiater moet kunnen uitleggen of en waarom het in dit geval niet verstandig zou zijn.

Medicatie slikken is niet verplicht, tenzij de rechter een zorgmachtiging heeft opgelegd die verplichte behandeling mogelijk maakt. Mijn advies is om samen met uw zoon met de psychiater in gesprek te gaan over voor- en nadelen van afbouwen, zodat uw zoon een goed afgewogen keuze kan maken. De psychiater zal die keuze moeten respecteren ook als zij een andere mening heeft, en begeleiding bieden bij afbouwen als hij daarvoor kiest.

Veel informatie over verantwoord afbouwen is te vinden in de afbouwgids antipsychotica.

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 21 februari 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid
verplichte zorg

Lees ook