Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat kan ik van mijn zoon vragen qua draagkracht?

Vraag

Mijn zoon heeft vier jaar geleden zijn eerste psychose gehad en daarna nog twee keer.

Hij heeft vorig jaar gevraagd of hij bij mij in huis mocht wonen. Hij zei daarbij dat hij binnen drie maanden weer weg zou zijn. Als ik hem nu vraag naar zijn vorderingen op woongebied raakt hij geïrriteerd.

Wat kan ik van hem vragen? Ik vind dat hij veel vermijdt.

Antwoord

Hey A.,

Dank voor je vraag! Ik snap dat het best lastig kan zijn om de juiste balans te vinden tussen steun bieden en ruimte geven. Wat kan helpen, is het herstelproces van je zoon vanuit verschillende hoeken te benaderen. Het betrekken van ervaringsdeskundigen (mensen die zelf psychosegevoelig zijn geweest) kan bijvoorbeeld heel waardevol zijn. Peer-support kan een veilige omgeving bieden waarin hij zich minder alleen voelt met zijn ervaringen. Herstelacademies zijn plekken waar mensen in hun eigen tempo vaardigheden kunnen leren, zoals omgaan met psychische kwetsbaarheden en het opbouwen van een toekomst.

Daarnaast kun je denken aan rehabilitatieprogramma’s zoals IPS (Individuele Plaatsing en Steun), die gericht zijn op re-integratie in werk of opleiding. Dit soort programma’s kunnen hem helpen om stappen te zetten richting zelfstandigheid, met de ondersteuning die hij nodig heeft. Het is begrijpelijk dat jij hem graag zelfstandig ziet wonen, maar het is ook belangrijk om te realiseren dat dit een proces is dat tijd kost.

Stigma kan hierin ook een grote rol spelen. Soms kan hij de indruk hebben dat hij door zijn psychose anders wordt behandeld of gezien. Het vermijden waar je het over hebt, kan bijvoorbeeld een manier zijn om de confrontatie met dat stigma uit de weg te gaan. Ervaringsdeskundigen kunnen hierin een grote rol spelen door te laten zien dat herstel mogelijk is, maar ook door de valkuilen van stigmatisering te bespreken.

Medicatie speelt natuurlijk ook een rol. Het is belangrijk dat hij met zijn behandelaar blijft praten over de juiste balans en minimale effectieve dosis (MED). Overmatig gebruik kan leiden tot bijwerkingen die hem afremmen, terwijl te weinig hem kwetsbaarder maakt voor nieuwe psychoses.

Het belangrijkste is misschien wel om de dialoog open te houden zonder druk te zetten. Laat hem weten dat je er voor hem bent, maar dat je ook begrijpt dat hij zijn eigen tempo heeft. Voor jezelf kan het ook goed zijn om lotgenotencontact te zoeken, zodat je jouw ervaringen kan delen met andere ouders die in dezelfde situatie zitten.

Hope this helps! En kijk vooral naar de info hieronder voor meer inzichten.

Greetz Jim

EMPOWER JEZELF MET BETERE KENNIS DAN DE TRADITIONELE GGZ VIA DEZE LAAGDREMPELIGE BRONNEN:

  • Wil je alles weten over TRAUMA in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over PSYCHOSE in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over NEURODIVERSITEIT in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je alles weten over HOE GOEDE GGZ ERUIT MOET ZIEN in een toegankelijk boek? Lees dan ons boek hierover.
  • Wil je weten hoe je medicatie moet afbouwen, of hoe je mensen hiermee kunt helpen? Kijk dan naar ons WEBINAR HOE MOET IK AFBOUWEN, gemaakt door het UMC Utrecht en het User Research Centre, over afbouwen van psychiatrische medicaties. Deze webinar is te zien op YouTube in twee delen: Deel 1 en Deel 2.
  • Wil je weten hoe het werkt met het maken van een DSM-DIAGNOSE VAN PSYCHOSE? Kijk dan mijn mini-college.
  • Wil je weten waarom we op PsychoseNet KRITISCH ZIJN OP HET LABEL ‘SCHIZOFRENIE’ (of andere schizo-terminologie), en waarom we denken dat het beter kan worden vervangen door de term ‘psychosegevoeligheid’? Kijk dan mijn mini-college hierover.
  • Als psychisch lijden niet het hebben van een DSM-diagnose is, met de suggestie dat er iets mis is “in je hoofd”, wat is het dan wel? Als je dat wil weten, kijk dan mijn mini-college: WAT IS PSYCHISCH LIJDEN en wat doe je eraan?
  • Denk je over medicatieafbouw? Kijk dan EERST naar onze 33 TIPS OVER MEDICATIEAFBOUW op de website van PsychoseNet.
  • Wil je een gratis advies op maat om AF TE BOUWEN MET EEN TAPERINGSTRIP? Maak gebruik van de mogelijkheid om een advies te vragen bij de Regenboogapotheek over hoe je af moet bouwen. Je krijgt dan via de mail een adviesformulier dat de huisarts alleen maar hoeft te ondertekenen voor de aanvraag van een taperingstrip conform het advies. Dit is reuzehandig want huisartsen vinden het vaak heel ingewikkeld om een taperingstrip voor te schrijven.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIDEPRESSIVUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antidepressiva? Kijk dan bij onze antidepressivakeuzetool.
  • Heb je een vraag over WELK ANTIPSYCHOTICUM JE MOET GEBRUIKEN en over de bijwerkingen van antipsychotica? Kijk dan bij onze antipsychoticakeuzetool.
  • Wil je begrijpen dat er vijf fasen zijn in het proces van persoonlijk herstel? Kijk dan onze animatie hierover als een introductie.
  • Ben je op zoek naar de JUISTE HULP? Kijk dan op de sociale kaart op PsychoseNet (MIND ATLAS).
  • Ben je op zoek naar LOTGENOTENCONTACT BIJ MEDICATIEAFBOUW? Ga dan naar de Vereniging Afbouwmedicatie.
Beantwoord door: Jim van Os op 16 september 2024

Gerelateerd

Meer over

Naasten
Psychosegevoeligheid

Lees ook