Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kom ik van de zorgmachtiging af en kan ik weer met plezier leven?

Vraag

Al 23 jaar word ik in zorg gehouden door rechterlijke uitspraken. Hier wil ik uit, en ik wil weer plezier beleven aan het leven.

Antwoord

Hey E.,

Wow, wat goed deze stap! Goed dat je na 23 jaar onder zorg te hebben gestaan door rechterlijke uitspraken, weer controle wilt hebben over je eigen leven en plezier wilt beleven aan het leven. Dit is een uitdagend proces, maar het is zeker mogelijk met de juiste stappen – en ondersteuning denk ik. Om te beginnen is het belangrijk om volledig te begrijpen waarom je onder rechterlijke uitspraken staat en welke stappen nodig zijn om dit te veranderen. Dit omvat het bestuderen van de documenten en uitspraken die je situatie beschrijven en het inwinnen van juridisch advies. Het zoeken van een advocaat of juridisch adviseur die gespecialiseerd is in gezondheidsrecht of psychiatrisch recht kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Zij helpen de juridische details te begrijpen en kunnen je begeleiden bij het proces om uit deze situatie te komen.

Het is ook cruciaal om samen te werken en slim te ONDERHANDELEN met je behandelteam, om een plan op te stellen dat zowel je medische als je persoonlijke doelen ondersteunt. Open communicatie met je behandelteam is hierbij essentieel. Bespreek je wens om onafhankelijk te worden en leg uit waarom je dit wilt en hoe je je leven ziet zonder de huidige beperkingen. Vraag om een herziening van je behandelplan, waarbij huidige medicatie, therapieën en andere behandelingen opnieuw worden geëvalueerd om te zien of er verbeteringen kunnen worden aangebracht. Een stapsgewijze aanpak om je autonomie te vergroten, beginnend met kleine stappen zoals meer zelfbeschikking in je dagelijkse routine, kan zich uitbreiden naar grotere stappen zoals het zelfstandig wonen.

Zelfstandigheid opbouwen is een proces dat tijd en geduld vergt. Het ontwikkelen van levensvaardigheden, zoals koken, financiën beheren en dagelijkse planning, is hierbij essentieel. Het opbouwen van een ondersteuningsnetwerk van vrienden, familie en mentoren die je kunnen helpen bij je overgang naar meer onafhankelijkheid, kan ook veel steun bieden. Het vinden van activiteiten en hobby’s die je plezier en voldoening geven, kan bijdragen aan je mentale welzijn en je een gevoel van doelgerichtheid geven.

Een belangrijke bron van ondersteuning kan de Patiëntenvertrouwenspersoon (PVP) zijn. De PVP kan je helpen om je rechten te begrijpen en te verdedigen in gesprekken met je behandelteam en andere betrokkenen. Daarnaast biedt de herstelacademie waardevolle trainingen en cursussen die je kunnen helpen om meer grip op je leven te krijgen en je herstelproces te bevorderen. Het volgen van een WRAP-cursus (Wellness Recovery Action Plan), waarin ervaringsdeskundigen je begeleiden bij het maken van een persoonlijk herstelplan, kan ook behoorlijk nuttig en empowerend zijn.

Wanneer je de nodige stappen hebt genomen om je zelfstandigheid te vergroten, kun je beginnen met de formele procedures om je juridische situatie te veranderen. Het aanvragen van een herziening van je situatie bij de rechtbank, ondersteund door een advocaat en met alle benodigde documentatie, is een cruciale stap. Verzamel medische rapporten, getuigenissen van behandelaren en andere relevante informatie die aantonen dat je in staat bent om zelfstandig te leven en beslissingen te nemen. Bereid je goed voor op de rechtszitting waarin je je zaak kunt presenteren. Hier komt ook het belang van goed onderhandelen naar voren; wees goed geïnformeerd, duidelijk en assertief in je communicatie.

Nadat – hopelijk – je juridische status is veranderd, is het belangrijk om door te gaan met de zorg en ondersteuning die je nodig hebt om succesvol te zijn in je nieuwe zelfstandige leven. Blijf WEL in contact met je behandelteam voor vervolgzorg en ondersteuning, en geef jezelf de tijd om je aan te passen aan je nieuwe situatie. Het kan uitdagend zijn, maar met doorzettingsvermogen, steun en de juiste voorbereiding kun je je doelen bereiken en een bevredigender leven leiden. Het proces kan lang en soms moeilijk zijn, maar laat je niet ontmoedigen!

Hope this helps!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 1 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
zorgmachtiging

Lees ook