Beste Jim,
Moet bij het afgeven van een zorgmachtiging, de zorgverantwoordelijke psychiater aanwezig zijn? Als die niet aanwezig is geweest, is het dan ongeldig?
Met vriendelijke groet,
N.
Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.
Beste Jim,
Moet bij het afgeven van een zorgmachtiging, de zorgverantwoordelijke psychiater aanwezig zijn? Als die niet aanwezig is geweest, is het dan ongeldig?
Met vriendelijke groet,
N.
Hey N., dank voor je vraag!
De vraag of een zorgmachtiging ongeldig is als de zorgverantwoordelijke psychiater niet aanwezig is, is een goede! En ook eentje waar wel wat nuances bij komen kijken. Technisch gezien, in het kader van de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg (Wvggz), is het de taak van de zorgverantwoordelijke psychiater om betrokken te zijn bij het proces van de zorgmachtiging. Die psychiater hoeft echter niet per se fysiek aanwezig te zijn bij elke stap van het traject. De zorgmachtiging kan bijvoorbeeld worden voorbereid door anderen, zoals een behandelaar of een teamlid, maar de zorgverantwoordelijke psychiater moet wel achter het plan staan en er uiteindelijk verantwoordelijkheid voor nemen.
Als de psychiater helemaal niet betrokken is geweest of als dat onvoldoende is vastgelegd, kan dat in sommige gevallen tot problemen leiden. Je kunt het zo zien: de zorgmachtiging is een serieus juridisch instrument dat niet zomaar kan worden ingezet zonder zorgvuldigheid. Als de psychiater onvoldoende betrokken is, kan dat als procedurefout worden gezien, en dit zou in theorie de machtiging ongeldig kunnen maken. Maar dat hangt heel erg af van hoe de rest van het proces is verlopen en of er bijvoorbeeld sprake is van betrokkenheid op afstand, via overleg, dossiers, enzovoort.
Wat je kunt doen, als je twijfels hebt over de rechtmatigheid van je zorgmachtiging, is dit bespreken met een vertrouwenspersoon in de geestelijke gezondheidszorg, zoals de patiëntenvertrouwenspersoon (pvp). Die kunnen je helpen om te onderzoeken of de procedure juist is verlopen en je adviseren over eventuele vervolgstappen.
En ja, zorgmachtigingen kunnen best zwaar voelen, zeker als het lijkt alsof er beslissingen worden genomen zonder jouw stem daarin. Het is daarom altijd belangrijk om helderheid te krijgen en je rechten goed te kennen.
Hope this helps,
Greetz Jim