Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heb ik bij een zorgmachtiging nog enige rechten?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb een zorgmachtiging en ik word gedwongen om depotmedicatie te nemen. Ik wil geen depot want dan ben ik zo afgevlakt dat ik weinig motivatie en structuur ervaar.

Heb ik nog enig recht om hieronder uit te komen?

Groet en alvast bedankt voor je reactie.

Antwoord

Hey M.,

Oei, lijkt alsof je in een moeilijke situatie zit met betrekking tot de zorgmachtiging en de gedwongen medicatie. Als je je zorgen maakt over de effecten van de depotmedicatie en je voelt dat deze je leven negatief beïnvloeden, is het belangrijk om te weten dat je enkele stappen kunt ondernemen.

Je hebt nog steeds rechten, zelfs onder een zorgmachtiging. Het eerste wat je kunt doen, is een gesprek aangaan met je behandelend arts of psychiater. Leg duidelijk uit hoe het medicament je beïnvloedt en bespreek de specifieke negatieve effecten die je ervaart, zoals het gebrek aan motivatie en structuur. Het kan nuttig zijn om je zorgen en ervaringen schriftelijk vast te leggen, zodat je deze tijdens het gesprek kunt presenteren.

Als je het gevoel hebt dat je arts niet openstaat voor een gesprek over alternatieven, kun je overwegen om een onafhankelijke arts te raadplegen voor een second opinion. Dit kan je helpen om een objectieve evaluatie van je situatie te krijgen en mogelijk alternatieve behandelingen te verkennen.

Daarnaast heb je het recht om bezwaar te maken tegen de zorgmachtiging. Dit kun je doen door contact op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is in gezondheidsrecht. Zij kunnen je adviseren over je rechten en de mogelijke stappen die je kunt nemen om de zorgmachtiging aan te vechten of te herzien. Het is belangrijk om te weten dat er procedures zijn om je stem te laten horen en om herziening van de behandeling te vragen als je van mening bent dat deze niet in je beste belang is.

Tot slot kan het ook helpen om steun te zoeken bij de pvp van de afdeling/instelling, een patiëntenorganisatie of een belangenvereniging voor mensen met psychische aandoeningen. Deze organisaties kunnen je informatie, ondersteuning en advies bieden bij het navigeren door de juridische en medische systemen.

Het is dus essentieel (maar natuurlijk niet makkelijk) dat je blijft communiceren en blijft zoeken naar een oplossing die je welzijn en levenskwaliteit bevordert. Je verdient het om gehoord te worden en om een behandeling te krijgen die echt bij je past. Sterker: je bent een held!

Greetz Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 14 juni 2024

Gerelateerd

Meer over

Behandeling
zorgmachtiging

Lees ook