Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Jim van Os

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Jim van Os schreef deze toegankelijke boeken:

Trauma Begrijpen in 33 vragen

Psychose Begrijpen in 33 vragen

Neurodiversiteit Begrijpen in 33 vragen

We zijn God niet

Waarom de uitkomst van psychische aandoeningen niet vaststaat – prognoses in de ggz

Jim van Os: "In de ggz is de toekomst van een cliënt niet te voorspellen." Lees meer over de onvoorspelbaarheid van prognoses in de ggz.

Jim van Os vertelt je over de onvoorspelbaarheid van prognoses in de ggz. “In de geneeskunde zijn we gewend om voorspellingen te doen. Wanneer iemand de diagnose kanker krijgt, kunnen artsen vaak redelijk nauwkeurig bepalen hoe de ziekte zich zal ontwikkelen. Van stadium 1 naar stadium 2, en uiteindelijk naar een mogelijk dodelijke afloop. Dit lineaire en meetbare proces maakt het mogelijk om prognoses te stellen en behandeltrajecten uit te stippelen. Maar in de ggz is dit niet het geval”.

Waarom prognoses in de psychiatrie onvoorspelbaar zijn

De wereld van psychische aandoeningen volgt namelijk geen vast, voorspelbaar pad zoals fysieke ziekten dat doen. Dit maakt de prognose van psychische aandoeningen bijzonder complex en onvoorspelbaar.

Psychische aandoeningen, zoals depressie, psychose, angst of verslaving, ontwikkelen zich niet volgens vaste stadia. Waar bij een ziekte als kanker het proces progressief verloopt, kan de toestand van iemand met een psychische aandoening grillig zijn. Zelfs in situaties die uitzichtloos lijken, zoals ernstige suïcidale gedachten of tergende hallucinaties, kan herstel op onverwachte momenten optreden. Het is in de ggz niet ongebruikelijk dat iemand na jaren van ernstige klachten toch een ommekeer maakt. Deze onvoorspelbaarheid betekent dat de nauwkeurigheid van prognoses in de psychiatrie slechts rond de 20% ligt. Een schril contrast met het voorspellende vermogen van medische disciplines zoals oncologie of cardiologie.

Het misverstand van lineaire hersteltrajecten

Een groot verschil tussen lichamelijke en psychische aandoeningen is dat herstel in de ggz niet altijd betekent dat symptomen verdwijnen. In de medische wereld draait herstel vaak om het elimineren van de ziekte: de tumor moet weg, de infectie moet worden bestreden, de hartritmestoornis moet worden gestabiliseerd. Maar in de psychiatrie werkt het anders. Een persoon kan bijvoorbeeld blijven worstelen met stemmen of angst, maar toch leren om op een gezondere manier met deze ervaringen om te gaan. Dit betekent dat herstel vaak gepaard gaat met een verschuiving in de relatie tot de symptomen. Iemand kan bijvoorbeeld leren om niet meer bang te zijn voor de stemmen die ze horen, of een manier vinden om hun angsten beter te hanteren. Dit is een vorm van herstel die veel verder gaat dan het louter “verwijderen” van symptomen.

Persoonlijk herstel: jezelf opnieuw uitvinden

Een ander cruciaal aspect van herstel in de psychiatrie is dat het niet alleen draait om het medisch behandelen van symptomen. Veel mensen die te maken hebben gehad met psychische aandoeningen beschrijven hun herstel als een proces van zichzelf opnieuw uitvinden. Dit kan betekenen dat ze hun identiteit en levensdoelen herdefiniëren. Terwijl het oude leven misschien niet meer haalbaar lijkt door de beperkingen van hun aandoening, kan een nieuw perspectief op wat nog wél mogelijk is leiden tot een zinvol en bevredigend leven. Dit ‘persoonlijk herstel’ biedt mensen de mogelijkheid om met hun gevoeligheid te leven, zonder dat ze volledig ‘genezen’ hoeven te zijn.

Het beperkte biomedische model

Het biomedische model in de psychiatrie legt vaak te veel nadruk op medische interventies, zoals medicatie of elektroconvulsietherapie (ECT), als dé oplossing voor psychische aandoeningen. Uiteraard kunnen deze behandelingen een rol spelen, maar ze zijn niet altijd voldoende en ook niet altijd wat mensen nodig hebben. Want hoe ernstiger de aandoening vanuit een medisch perspectief, des te meer mensen hulp nodig hebben bij het verdragen van hun ervaringen en het existentiële proces van zichzelf opnieuw uitvinden. En dit zijn nou juist de dingen die je niet zozeer leert in de ggz maar wel in herstelacademies en zelfregiecentra.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat juist de mensen met de ernstigste klachten baat hebben bij het werken aan hun mentale veerkracht, het veranderen van hun relatie tot hun symptomen en het ontwikkelen van nieuwe doelen en betekenis in hun leven. Een puur medisch perspectief schiet hier tekort, omdat het de complexiteit en veelzijdigheid van psychisch herstel niet volledig omvat.

Conclusie: onzekerheid en onvoorspelbaarheid als realiteit in de psychiatrie

In de ggz is de toekomst van een cliënt niet te voorspellen. Dit vraagt om een andere benadering dan in de somatische geneeskunde. Terwijl een medisch model vaak uitgaat van progressieve stadia en het wegnemen van symptomen, draait herstel in de psychiatrie meer om het leren verdragen en het leren omgaan met mentale uitdagingen en het vinden van weerbaarheid en nieuwe betekenis in het leven. Het is belangrijk om dit verschil te erkennen om recht te doen aan de unieke aard van psychisch lijden en herstel. De psychiatrie vereist een open houding tegenover onvoorspelbaarheid en biedt daarmee ook hoop. Zelfs in situaties die op het eerste gezicht uitzichtloos lijken vanuit een medisch perspectief.

Meer lezen over prognoses in de ggz?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de mini-College’s van PsychoseNet al?

Bekijk PsychoseNet college’s van Jim van Os over zorg en herstel, van depressie tot psychose.

Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Wat is het ecosysteem mentale gezondheid (GEM)
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie? door Jim van Os
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat betekenen de DSM-diagnoses die bij psychose gesteld worden?
Mini-college: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?
Mini-college: Wat is psychisch lijden – en wat doe je er aan?
Mini-college: Mini-college: Waarom moeten we af van diagnoses als depressie?
Mini-college: Wat heb je nodig voor een goede behandeling?
Mini-college: Wat is psychisch lijden en wat doe je er aan?
previous arrow
next arrow

Reacties

11 reacties op “Waarom de uitkomst van psychische aandoeningen niet vaststaat – prognoses in de ggz”

  1. Wendy

    Dank voor deze blog. Ik kreeg op 54-jarige leeftijd last van psychoses, heftige ervaringen. Helaas niet voldoende hersteld om weer veel te kunnen werken en afscheid moeten nemen van mijn baan. Nu doe ik vrijwilligerswerk, heb een tijd psychologische behandeling gehad en kan nu zeggen: dit past mij nu. Wel onzeker over hoe UWV dit op de lange termijn ziet, maar geen stress hebben maakt dat ik mijn antipsychotica in overleg met de psychiater heb kunnen afbouwen naar het minimum.

  2. Jos Raaphorst

    Beste Jim,

    Ik kan zeggen dat ik na een zwaar psychiatrisch leven met een (potentiele) schizo-affectieve stoornis geheeld ben.
    Ik wist tijdens mijn herstelperiode niet wat er qua ups en downs op mijn pad zou komen.
    Omdat ik een mens ben en in het leven met verschillende mensen te maken heb, kan ik mijn leven en daarmee toekomst niet voorspellen.
    Een mooie uitdrukking zegt: ‘Van het concert des levens krijgt niemand een program’.
    Toch geloof ik dat er voor ‘ieder’ mens een positieve weg is weggelegd die kan leiden tot herstel.

    Jim bedankt voor de blog.

    1. Dank Jos voor delen – zo belangrijk!

  3. Mijn vraag zou zijn, hoe de verzekeraars omgaan met deze onvoorspelbaarheid? Is het niet zo dat bij een opname een arts de tijdsduur moet indiceren voor de verzekering? Eerst diagnose, dan tijdsbepaling. De verzekeraar bepaalt. Wie zit aan het roer?

    Zou ik jouw denkmodel volgen, dan betekent dat dat psychiatrische inrichtingen eigenlijk oases van onbevooroordeeld gedrag moeten zijn. Oases die oproepen tot mogelijkheden i.p.v. stigmatisering. Best een leuk idee!

    1. Mooi gezegd Maartje, moeten we aan de verzekeraars laten zien!

  4. Sara

    In de Volkskrant van 5 september 2024 staat op pagina 24 (Opinie & Debat) een artikel, over euthanasie bij psychiatrische patiënten, waarin prof. dr. Jim van Os wordt geciteerd: “Wat begon als een middel om humane stervensbegeleiding te bieden, dreigt te verworden tot een manier om jongeren die niet in de neoliberale maatschappij passen, de dood in te jagen” (citaat uit Trouw, datum onbekend).

    Gezien de kennelijke grote onvoorspelbaarheid van psychiatrische aandoeningen is euthanasie ten alle tijden zeer ongewenst! Het zijn nazistische praktijken!

    Een klacht van een buurvrouw, omdat je aan het begin van de avond Joodse liedjes aan het zingen bent, en je wordt pardoes opgesloten op een gesloten afdeling van een ggz-kliniek. De intolerantie in de huidige samenleving is enorm! Patiënten vragen om humane zorg, niet om eenzame opsluiting in een aftandse cel of om onverantwoorde doses medicatie, waardoor ze tot zombies verworden die alleen maar dood willen. Ook een doodswens kan geïnduceerd zijn!

  5. Alonie

    Hoi Jim,

    Fijne blog en ook herkenbaar. En prachtig AI plaatje.

    Toen ik tijdens de opleiding depressief werd besefte ik dat dat eigenlijk al de derde keer was. Ik was er telkens weer uitgeklommen. In het studieboek las ik dat bij recidiverende depressies de kans op een volgende depressie steeds groter werd. Ik las bij 3 depressies was mijn kans meer dan 80%.

    Daardoor zag ik een leven vol depressies voor me waardoor ik nog dieper in de put zonk en het liefst weg uit dit leven wilde.
    Van de bedrijfsarts kreeg ik de tip om een dagboek bij te houden. Ik ging ervoor zitten en het eerste wat ik schreef was: „ik wil niet dood, ik wil 100 worden en nooit meer depressief zijn“. En daar begon mijn zoektocht waarin ik helaas ook manisch werd.

    Focussen op mogelijk herstel is nu ook nog een anker voor mij. Deels ook een overlevingsreactie. Me richten op weer herstellen en daar hard mee aan de slag gaan geeft hoop, vooral als ik een dip heb. Anderzijds staat dat het accepteren soms in de weg.
    Ik ben ook nog te bang om zover af te glijden als mijn familieleden… ook wel begrijpelijk maar het helpt niet.

    In plaats daarvan focus ik me nu vaker op waar ik sterker geworden ben, mijn ‚gezonde deel‘. Dan wordt ik ook minder geraakt als ik geconfronteerd wordt met mijn kwetsbaarheid.
    Daar herken ik ook ‚het jezelf opnieuw uitvinden‘.
    Het bordje bij onze kapstok: The greatest glory is not in never falling but rising every time you fall again. Geeft daarin ook kracht.

    En de voorspelling uit het boek klopt niet! Met Lithium, therapie en aanpassen van mijn leefstijl heb ik behalve dipjes geen depressie meer gehad :).

    Groeten Alonie

    PS: oops lang verhaal, maar ik vind het leuk om dit te delen, ook na alles wat er gebeurt is. Ik heb daar toen teveel alleen mee geworsteld.

    1. Jim van Os

      Dank Alonie – de verhalen van over jaren verzamelde ervaringen is wat we nodig hebben om te begrijpen en te leren…..

  6. Jim van Os

    Dank voor persoonlijke reflectie May-May, daar begint het bij…

  7. Hoi Jim,

    Goede blog!

    Goed dat je uitlegt waarom prognoses in de psychiatrie lastig zijn.

    Mooi om te horen dat je, zelfs als je jarenlang ernstig psychisch lijdt, er bovenop kan komen. Of kan herstellen of verstellen zoals ze het bij Anoiksis (de patientenvereniging) noemen.

    Ik vond het lastig toen ik hoorde dat ik de diagnose/classificatie ”schizofrenie” had en vroeg of ik zou herstellen.

    Er werd niet echt antwoord op gegeven, waardoor mijn familie het niet echt meer zag zitten. Alhoewel ze me wel altijd met liefde omringd hebben, maar ik ben ook gescheiden als gevolg van mijn psychosegevoeligheid. Er was geen PsychoseNet en ik hield me vast aan boeken van Elyn Saks en Arnhild Lauveng.

    Nu is er een overvloed aan hoopvolle en aan deprimerende video’s te zien. Dus aan iedereen die aan een psychische kwetsbaarheid lijdt, zou ik willen zeggen: Focus vooral op herstelverhalen en video’s.

    En houdt hoop!

    Er is licht aan het eind van de tunnel. Ik weet het is een cliché, maar het is waar.

    Hartelijke groeten,
    May-May

    1. PS en mooi plaatje erbij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *