Gisteravond werd in televisieprogramma Radar een zorgdebat over de kwestie ‘verzekeraars en privacy’ gevoerd. Zorgverzekeraars voeren meer en meer gedetailleerde controles uit om de kosten binnen de GGZ te drukken. Dit is hun goed recht maar hierbij wordt ook steeds vaker persoonlijke en gevoelige informatie ingekeken en verzameld, zonder dat daar expliciet toestemming voor is gegeven.
Dit is wat mij betreft een inbreuk op de privacy. In het onderstaande fragment leg ik uit waarom.
André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, was zichtbaar gepikeerd over mijn stelling dat de datahonger van de zorgverzekeraars er toe leidt dat het gesprek in de behandelkamer tussen patiënt en hulpverlener steeds meer een publiek karakter krijgt.
Rouvoet ontkende simpelweg dat er sprake is van ‘datahonger’ en meende dat gegevens van patiënten met respect en met gevoel voor privacy worden behandeld.
Mijn vraag aan hem zou zijn: hoe is dat te rijmen met de huidige praktijk van dataverzameling?
Is het André Rouvoet niet bekend dat:
- De symptomen van iedere patiënt in de GGZ verplicht (of anders krijg je een forse boete van de zorgverzekeraar) moeten worden gemeten voor en na de behandeling?
- Dat deze symptoomscores moeten worden toegevoegd aan een megalomane database van een stichting van de zorgverzekeraars (Stichting Benchmark GGZ)?
- Dat patiënten dit niet weten?
- Dat niemand weet wat met deze data aan te vangen maar de kosten wel 20 miljoen per jaar zijn (zie de voorpagina nrc 18 mei)
- Dat de data weliswaar geanonimiseerd zijn maar dat het wel gaat om gegevens over de seksualiteit, suïcidaliteit, verslaving, paranoia en dementie van alle mensen in Nederland die de GGZ bezoeken?
- Dat dit dus kan worden beschouwd als de GGZ een publiek karakter geven?
Hoe is het mogelijk dat dit anno 2015 kan gebeuren? André Rouvoet heeft het volgens mij niet kunnen uitleggen.
Minister, onze privacy is ook onze zorg!
Huisarts Chantal van het Zandt riep gisteravond minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op om de uitwisseling van medische gegevens tussen dokters en zorgverzekeraars beter te regelen in een nieuwe wettelijke regeling.
Een goede regeling waarborgt de privacyrechten van burgers en het beroepsgeheim van zorgverleners. De huidige regeling doet dit niet en is te vaag en te algemeen.
Bekijk de campagnewebsite Minister, onze privacy is ook onze zorg! voor meer informatie over de zaak en de brief aan de minister.
Geef een reactie