Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Pien

Pien is nu 24 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met  psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door buitenlandse opnames.

Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Opgeslokt – als de psychiatrie je leven wordt

Pien voelt zich vaak opgeslokt door de psychiatrie, eigen gedachten en gevoelens. Na jaren vond zij rust in vrijwilligerswerk en meditatie.
Pixabay free credits Jona en de walvis

Pien voelt zich opgeslokt door de psychiatrie, haar gedachtes en gevoelens. Ze is sinds 1999 in behandeling bij een GGZ instelling maar na een zesde psychose voelt zij zich opgesloten in het systeem, zoals Jona door de walvis opgeslokt werd. Ze is zoekend naar manieren (buiten de ggz) om toch haar balans te vinden.

Een overweldigende maalstroom

“De heer stuurde een grote vis om hem op te eten, drie dagen en drie nachten zat Jona in de buik van de vis.” – Bijbel

Ik heb het gevoel dat ik volledig opgeslokt ben, maar ik word niet zoals Jona uitgespuwd door de vis. Zo overweldigend als de zee en de stormen op zee, zo is mijn leven nu. Ik voel me geheel afhankelijk en gevangen van mijn omstandigheden. Verleden, heden, toekomst. Nergens is het veilig meer. De nasleep van de psychoses heeft mij volledig in zijn greep. Mijn omstandigheden zorgen voor een eindeloze maalstroom aan gedachten en piekeren.

Controle

Controle, het schijnt niet te bestaan, maar houvast wil je toch minstens? Aan alle kanten wankelt het en ik word teruggeworpen in de armen van de psychiatrie. Een web van hulpverleners, medicatie, dagbesteding, voorbereiden op nog een terugval. De sfeer is gezet.

Het is het gebrek aan het gevoel van controle dat een voedingsbodem is geworden voor angst en paniek. Compleet afhankelijk voelen van anderen voor mijn welzijn draagt hier nog meer aan bij.

Als een vis

Vijfentwintig jaar ben ik bij een GGZ-instelling, ik heb af en toe geprobeerd om het anders te doen. Kleinschaliger of vrijgevestigd. Mijn crisisgevoeligheid is een bal en keten gebleken. De GGZ een Hotel Californië:“ you can check in any time you like, but you can never leave”.

Mijn verleden als KOPP-kind zorgt snel voor gevoelens van onveiligheid en disbalans. Zes psychoses en vele ingrijpende- opnames en zes keer zwaar herstel: het lijkt wel of de batterij leeg is geraakt en ik nu niet verder kom, ik zit vast in de grote vis van de psychiatrie.

Bewegingsdrang en stress

Bijwerkingen zorgen voor acathisie, bewegingsdrang, een stressvolle bijwerking die bij mij zorgt voor heel veel schaamte, ongemak en nu pijn in de voet door de steeds herhalende beweging, nu meer dan een jaar lang. Tinnitus zorgt bij mij voor extra stress en overprikkeld raken. Lage rugpijn zorgt voor rusteloze nachten.

Mijn brein in rondjes

Ik draai in rondjes, herhalende gedachtes en angsten, bedreigingen, en duistere toekomstbeelden doemen aan mij op. De gedachten cirkelen non-stop, als gieren in de thermiek van mijn brein. Ik kijk omhoog en zie het gevaar van mijn kwetsbare geest op de bodem schrapen, terwijl de aaseters dreigend boven cirkelen. Mijn brein is overbelast.

Uit het hoofd!

Ik doe vrijwilligerswerk en ik voel me weer een beetje ‘normaal.’ Ik zwem, ik doe aan laagdrempelig boksen, ik voel me weer een beetje oké (behalve mijn voet). Van een aparte instelling, die mij hielp met tinnitus, kreeg ik geleide meditaties en ontspanningsoefeningen.

Voor de rest is er veel angst, zelfstigma, mogelijk ook stigma in mijn buurt, gebrek aan zelfvertrouwen en constant ‘aan staan,’ ook ’s avonds op de bank. Activiteiten en veel GGZ en ook veel thuis zitten met angst. Ik vind het nu een onmogelijke opgave, maar mijn voormalige IPS-begeleider zei altijd: ‘Zoek je gezonde ik…’

Meer over: Pien is nu 25 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door (buitenlandse) opnames. Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.

Meer lezen over Herstel bij psychosegevoeligheid?

Meer lezen van Pien?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow

Reacties

3 reacties op “Opgeslokt – als de psychiatrie je leven wordt”

  1. Robert

    Lieve Pien,

    Als ik zo je verhaal lees mag ik mijn handjes nog dicht knijpen voor hoe het met me gaat en wens je zoveel sterke! Ik ben zelf 3 keren psychotisch geweest en heb de (“klassieke”) GGz met haar kilheid en afstandelijkheid ook wel gezien.

    Daarom ben ik nu in de weer met GGz-begeleiding ofwel -coaching. Ik weet er het fijne nog niet helemaal van, echter zover ik weet is er op diverse manieren contact met me en komt de begeleid(st)er/coach ook bij me thuis. Het lijkt iets weg te hebben van de therapeutische relatie waar op deze Website ook wel over wordt gesproken. Voor jouw informatie: Kijk eens op http://www.boba.nl en eventueel soortgelijke instanties, er kan sprake zijn van kortdurende coaching op weg naar zelfredzaamheid of anders langdurige ter bewaking van je stabiliteit. In ieder geval is er op die manier iemand in je leven zonder verdere poespas, dacht ik.

    Ik hoop enorm dat je daar iets aan hebt en wens je nogmaals heel, heel veel sterkte.

    Robert.

  2. Roos

    Diep medeleven Pien
    Ik heb ook een aantal psychoses gehad en 3 jaar terug weer en baan verloren helaas daardoor
    Met de psychiatrie heb ik liever nooit meer van doen, een erg beschadigend systeem
    Ook heb ik me nooit (meer) willen laten overdoseren
    Sterkte met de bijwerkingen waarmee je te kampen hebt Pien
    Als alles mee wil zitten, dan je leven erop aanpassen ter voorkoming van
    Moge een mens dit gegund zijn!
    Het meest helende in mijn leven is pastorale zorg geweest
    Dat heeft het meeste bijgedragen aan mijn gezonde ik en het verwerken van traumas, daar waar de psychiatrie problematiseert
    Zet m op Pien: Je bent een parel in Gods hand

  3. Kyon

    Knuffel voor jou, Pien! Je kan jezelf goed verwoorden, daaruit blijkt je gezonde ik.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *