Pixabay free credits Jona en de walvis
Pien voelt zich opgeslokt door de psychiatrie, haar gedachtes en gevoelens. Ze is sinds 1999 in behandeling bij een GGZ instelling maar na een zesde psychose voelt zij zich opgesloten in het systeem, zoals Jona door de walvis opgeslokt werd. Ze is zoekend naar manieren (buiten de ggz) om toch haar balans te vinden.
Een overweldigende maalstroom
“De heer stuurde een grote vis om hem op te eten, drie dagen en drie nachten zat Jona in de buik van de vis.” – Bijbel
Ik heb het gevoel dat ik volledig opgeslokt ben, maar ik word niet zoals Jona uitgespuwd door de vis. Zo overweldigend als de zee en de stormen op zee, zo is mijn leven nu. Ik voel me geheel afhankelijk en gevangen van mijn omstandigheden. Verleden, heden, toekomst. Nergens is het veilig meer. De nasleep van de psychoses heeft mij volledig in zijn greep. Mijn omstandigheden zorgen voor een eindeloze maalstroom aan gedachten en piekeren.
Controle
Controle, het schijnt niet te bestaan, maar houvast wil je toch minstens? Aan alle kanten wankelt het en ik word teruggeworpen in de armen van de psychiatrie. Een web van hulpverleners, medicatie, dagbesteding, voorbereiden op nog een terugval. De sfeer is gezet.
Het is het gebrek aan het gevoel van controle dat een voedingsbodem is geworden voor angst en paniek. Compleet afhankelijk voelen van anderen voor mijn welzijn draagt hier nog meer aan bij.
Als een vis
Vijfentwintig jaar ben ik bij een GGZ-instelling, ik heb af en toe geprobeerd om het anders te doen. Kleinschaliger of vrijgevestigd. Mijn crisisgevoeligheid is een bal en keten gebleken. De GGZ een Hotel Californië:“ you can check in any time you like, but you can never leave”.
Mijn verleden als KOPP-kind zorgt snel voor gevoelens van onveiligheid en disbalans. Zes psychoses en vele ingrijpende- opnames en zes keer zwaar herstel: het lijkt wel of de batterij leeg is geraakt en ik nu niet verder kom, ik zit vast in de grote vis van de psychiatrie.
Bewegingsdrang en stress
Bijwerkingen zorgen voor acathisie, bewegingsdrang, een stressvolle bijwerking die bij mij zorgt voor heel veel schaamte, ongemak en nu pijn in de voet door de steeds herhalende beweging, nu meer dan een jaar lang. Tinnitus zorgt bij mij voor extra stress en overprikkeld raken. Lage rugpijn zorgt voor rusteloze nachten.
Mijn brein in rondjes
Ik draai in rondjes, herhalende gedachtes en angsten, bedreigingen, en duistere toekomstbeelden doemen aan mij op. De gedachten cirkelen non-stop, als gieren in de thermiek van mijn brein. Ik kijk omhoog en zie het gevaar van mijn kwetsbare geest op de bodem schrapen, terwijl de aaseters dreigend boven cirkelen. Mijn brein is overbelast.
Uit het hoofd!
Ik doe vrijwilligerswerk en ik voel me weer een beetje ‘normaal.’ Ik zwem, ik doe aan laagdrempelig boksen, ik voel me weer een beetje oké (behalve mijn voet). Van een aparte instelling, die mij hielp met tinnitus, kreeg ik geleide meditaties en ontspanningsoefeningen.
Voor de rest is er veel angst, zelfstigma, mogelijk ook stigma in mijn buurt, gebrek aan zelfvertrouwen en constant ‘aan staan,’ ook ’s avonds op de bank. Activiteiten en veel GGZ en ook veel thuis zitten met angst. Ik vind het nu een onmogelijke opgave, maar mijn voormalige IPS-begeleider zei altijd: ‘Zoek je gezonde ik…’
Meer over: Pien is nu 25 jaar bij een GGZ instelling met psychosegevoeligheid. Zij heeft ervaring met het opgroeien met een ouder met psychiatrische klachten, emotionele verwaarlozing en trauma door (buitenlandse) opnames. Pien heeft net een zesde, pittige psychose ervaren.
Meer lezen over Herstel bij psychosegevoeligheid?
- Herstelverhaal Bas Labruyère – over leven psychosegevoeligheid
- Salutogenese, belangrijk bij psychosegevoeligheid
- Herstelverhaal Russell Cummins
Meer lezen van Pien?
- Je kunt op deze pagina alle blogs van Pien lezen.
- Hotel California – de onmogelijke overstap naar een andere GGZ instelling
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?
De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.
Geef een reactie