Stef Joos schrijft een blog over wat volgens mem helpt in de hulpverlening. Hij zegt: “Soms denk ik dat de hulpverlening en de psychiatrie “sterft” zodra de grote woorden en theorieën verschijnen”.
Of het nu om ACT, EMDR, FACT, IPS, of VIP gaat… Al die afkortingen waarachter zogenaamde evidence based modellen schuilen. Al die grote woorden waar dikke handboeken over geschreven worden. Al dat “grote gelijk” dat vaak tot eenheidsworst leidt.
Ik vrees dat al die modellen vaker verbergen ‘wat er toe doet’ dan dat ze onthullen ‘wat helpt’.
Wat helpt?
1. Mensen ontmoeten
Hen echt leren kennen en daar in investeren. Beseffen dat ‘zorg’ niet meer is dan erg bescheiden meelopen en mee zoeken.
2. Zoeken naar wat betekenis heeft
Naar wat helpend is. Naar wat nog kan. Naar wat nog gedroomd mag worden.
Waarbij het vaak om dat ‘samen zoeken’ gaat. Ik moet misschien een boek schrijven over het OSZ-model*. Een handboek dan. Dik. En een praktijkboek. Dan kunnen we weer gewoon doen. Gewoon doen wat we eigenlijk moeten doen.
* ontmoeten en samen zoeken – model
Stef Joos is psycholoog en systeemtherapeut. Al meer dan twintig jaar is hij actief in de psychiatrische zorg, meer specifiek en vooral, in de zorg voor psychosegevoelige mensen.
Meer lezen over wat helpt in de hulpverlening?
- Innovatie in de Hulpverlening – PsychoseNet.nl
- Wat is GEM?
- Nynke Boonstra over menselijkheid in de psychiatrie
- De Nieuwe GGZ
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Verder lezen over goede zorg en GGZ?
Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.
Geef een reactie