Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Overwinnen van stigma en zelf-stigma

Maartje vertelt over haar psychoses en over het overwinnen van van stigma en zelfstigma. "Ik ben oprecht trots op mijzelf".

Maartje vertelt over haar achtergrond en over het overwinnen van van stigma en zelfstigma. “Op mijn 51e kwam ik heel echt in aanraking met de psychiatrie. Ik had een derde langdurige psychose en had in die tijd twee opnames in een GGZ-instelling”.

Mijn twee eerdere psychoses heb ik thuis kunnen opvangen. Wel ontving ik een jaar lang wekelijks therapie in een antroposofische kliniek.

Ik kreeg in 2012 de diagnose psychosegevoeligheid

Daarop ontwikkelde ik al snel een paniek- en angststoornis. Ik kreeg last van een ernstige sociale angst. Ik was heel bang dat bekende en nog onbekende mensen achter mijn diagnose kwamen. Ook was ik bang voor hun oordelen en bang dat ik uitgestoten zou worden. Ik verborg daarop dat ik last had van stemmen horen, want de modale mens weet dan dat je schizofreen bent.

In de wereld van ervaringsdeskundigen (ik deed vrijwilligerswerk bij een GGZ-instelling) was het wel bekend. Al vond ik dat daar onderling ook gestigmatiseerd werd. Door mijn achtergrond van veel activiteiten op het vlak van persoonlijke ontwikkeling vond ik vaak dat ik niet echt thuis hoorde binnen de wereld van de psychiatrie en ervaringsdeskundigen.

Ik hoorde ook niet meer thuis in de wereld van mensen, die deden aan persoonlijke ontwikkeling.

Ik werd ervaringswerker

In 2016 kreeg ik werk als betaald ervaringswerker binnen een (andere) GGZ-instelling. Vanaf dat moment viel het mij makkelijker om te vertellen dat ik zelf een ervaring had in de psychiatrie en deze had omgezet in mijn kracht. Ik ondersteunde anderen in hun herstel.

Ik besloot opener te worden over wat mij was overkomen en ook af en toe mijn diagnose te vertellen. Eén van de eersten, die ik dit vertelde was mijn broer. Hij reageerde met het (stereotype) ‘Een schizofreen is nooit alleen’.

Op social media werd ik opener: in eerste instantie over psychose. Ik kreeg louter positieve reacties.

Wanneer ik nieuwe vrienden bij mij thuis uitnodigde durfde ik mijn psychische kwetsbaarheid niet altijd te vertellen. Het is enkele malen gebeurd dat ik hen zou ontvangen en angst kreeg en hen afbelde met de smoes dat ik plotseling ziek was geworden.

Winnen van stigma en zelf-stigma

Ik voelde mij ook vaak ongelijkwaardig aan anderen. Niet in mijn werk, wel in mijn privé-leven. De laatste tijd besef ik mij dat ik mij sinds geruime tijd weer totaal gelijkwaardig voel aan anderen. Ik heb stigma en zelf-stigma overwonnen.

Ik ben oprecht trots op mijzelf. Trots op wat ik in mijn leven heb overwonnen en waar ik nu sta!


Maartje Weeda is Projectmedewerker Herstel en Ervaringsdeskundigheid bij Stichting KernKracht. Ze bezoekt in september World Hearing Voices Congress in Kopenhagen.

Fotocredits; Maartje Weeda

Meer lezen over stigma en zelf-stigma?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ontvang jij de PsychoseNet nieuwsbrief al?

Meld je aan en ontvang iedere week de nieuwe blogs en interessante items in je inbox.

Reacties

Eén reactie op “Overwinnen van stigma en zelf-stigma”

  1. Jos Raaphorst

    Beste Maartje,

    Het beste medicijn tegen stigma en zelfstigma is in je omgeving open zijn over je psychiatrische ziekte of stoornis.
    Hoewel het een proces is van acceptatie naar de omgeving en zelfacceptatie, is het een proces waar je het ‘proces’ de tijd moet geven.

    Bedankt voor de blog, Jos.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *