Maartje van Ginkel is coach bij Painted Horse Solution. Een aantal jaar geleden ze gediagnostiseerd met PTSS. Ze wil graag haar ervaring met jullie delen over wat het coachen met paarden hierin kan betekenen.
PTSS is ook wel de diagnose die vaak voorkomt bij oorlogsveteranen die terug komen uit oorlogsgebieden. Wat mensen soms niet weten is dat PTSS veel meer voorkomt.
PTSS ontstaat bij een traumatische herinnering door het verleden
Dit kan zijn bij een auto ongeluk, maar ook als je als kind slachtoffer bent geweest van huiselijk geweld. Doordat de hersenen er nog niet aan toe zijn om de herinnering te verwerken wordt het tijdelijk opgeslagen zonder dat er iets mee gebeurt. Daarom kan het zijn dat de symptomen pas later tevoorschijn komen. Je krijgt last van flashbacks en triggers bij dingen die je doen herinneren aan het trauma. Dit kunnen verschillende prikkels zijn die via de zintuigen binnenkomen. Zoals een bepaalde geur, terugkomende beelden of harde geluiden. De klachten ontstaan doordat je hersenen proberen de gebeurtenis te verwerken.
Toch is het knap lastig als je last hebt van deze symptomen en kunnen ze het dagelijks leven erg ondragelijk maken
Je wilt vooruit maar moet, eerst het oude zeer verwijderen. Het is een lange weg, je krijgt een diagnose en daar sta je met je ziel onder je arm. Tegenwoordig zijn er vele soorten therapieën voor PTSS en word dit tot op de dag van vandaag nog ontwikkeld. Zelf heb ik ook deze wegen bewandeld. Bij mij werkte EMDR en Exposure therapie niet optimaal. Wat ga je dan doen? In mijn geval ben ik gestuit op therapie met paarden. Ik was zo onder de indruk van deze therapie dat ik na mijn eigen sessie de opleiding ben gaan volgen om andere mensen ook te laten ervaren wat deze coaching kan betekenen.
Bij paardencoaching werk je met een coach en een paard
De coach is eigenlijk de assistent van het paard tijdens een sessie, want het paard doet het meeste werk. Tijdens de sessies sta je in een natuurlijke omgeving met een paard. Het paard kan altijd vrij rondlopen en uit de sessie stappen. Dit maakt dat een paard vrijwillig meewerkt. Vervolgens krijg je een activiteit mee die aansluit op jouw coachvraag.
Tijdens de sessie wordt er niet gepraat en altijd naast het paard gewerkt. De activiteit mag je in je eigen tempo uitvoeren. Dit zorgt voor rust waardoor je na kan denken. Het leuk is dat er geen goed of fout is en de activiteit een patroon schetst van de coachee. Na de sessie met het paard volgt een gesprek met de coach die open en oordeelloze vragen stelt. Door de vragen en interactie met het paard word je als coachee aan het denken gezet.
Er kunnen meerdere sessies nodig zijn om een doel te bereiken. Het is zeker geen Quick fix, maar er is erg veel mogelijk. Paardencoaching werkt ook goed bij andere psychische klachten, maar kan ook voor dagelijkse kwesties ingezet worden.
De omgeving en de rust kan iemand helemaal tot zichzelf laten komen
Een super fijne ervaring om mee te maken, het is de investering zeker waard.
Maartje van Ginkel is paardencoach en instructeur bij Painted Horse Solution
Geef een reactie