Veel gezochte termen

Psychosenet podcast

Auteur

PsychoseNet Original Series

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht.

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Volg Jim van Os ook op LinkedInFacebookTwitter, YouTube en Wiki.

Afgeschreven, en toch teruggekeerd op de werkvloer – wie is Geeske Roorda?

PsychoseNet Podcast Geeske Roorda - over herstel gesproken - stap voor stap je pad weer vinden

Sinds 2017 is ze betrokken bij PsychoseNet, ze startte als vrijwilliger en sinds 2021 mag ze zich formeel hoofdredacteur noemen. Toch is ze relatief onbekend. Wat weten we eigenlijk van haar? Wie is Geeske Roorda?

Geeske heeft een bijzonder verhaal waar we in deze podcast in meegenomen worden. Voorheen, voor ze ziek werd, was ze werkzaam als IT innovatie specialist binnen een andere sector.

Podcast over wie Geeske Roorda is, over ziek worden, over verstrikt raken in het zorgsysteem

Het gaat over worstelen, over de waarde van een goede partner, openheid en het gemis van familie.

Na een lang proces werd Geeske afgekeurd

Ze las die alles bepalende woorden van het UWV in de toekenningsbrief van de permanente IVA-uitkering. Woorden die op dat moment haar verdere toekomst leken te bepalen: “Mevrouw Roorda heeft geen benutbare mogelijkheden meer voor de arbeidsmarkt“. Ze hoefde nooit meer te werken. Dat gaf veel rust. Maar was dat echt een definitief einde van haar loopbaan?

Een podcast over stap voor stap, tegen de verwachtingen in, je pad weer vinden

Over volwaardig partner zijn, een betrouwbare ouder. Over werk. Weer op eigen benen komen, je uitkering achter je laten en weer een eigen inkomen genereren. Over de bewuste keuze om medicatie in te blijven nemen. Ook wanneer niemand meer wat van je verwacht is er ruimte voor herstel.

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow