Al 60 jaar klagen patiënten over onttrekkingsverschijnselen die kunnen optreden bij 20-40% van de mensen die hun antidepressivum willen afbouwen. Er was jarenlang geen afbouwmedicatie. Het heeft lang geduurd voordat de voorschrijvende artsen deze onttrekkingsverschijnselen gingen erkennen.
Afbouwen en de taperingstrip
Patiënten met onttrekkingsverschijnselen kregen vaak te te horen dat ze een “terugval” hadden en dat ze voor de rest van hun leven antidepressiva moesten slikken. Bij gebrek aan gehoor gingen patiënten zelf aan de slag. Er ontstonden Faceboekgroepen en fora op internet waarin honderdduizenden patiënten wereldwijd elkaar gingen helpen om antidepressiva af te bouwen.
Sommigen, zoals Adele Framer, kregen wereldfaam
Peter Groot was gepromoveerd geneticus toen hij, net als zijn vader voor hem, heftige depressies ontwikkelde. Hij verloor zijn baan en ging antidepressiva gebruiken.
Toen hij na een aantal jaar wilde stoppen merkte hij dat dat niet ging vanwege heftige onttrekkingsverschijnselen. Hij kreeg toen het briljante idee om speciale taperingstrips te ontwikkelen, waarmee het antidepressivum in hele kleine stapjes zou kunnen worden afgebouwd. De kleine doseringen die hiervoor nodig zijn worden niet gemaakt door de farmaceutische industrie, dus bedacht hij een manier om in samenwerking met een apotheker deze afbouwmedicatie wel beschikbaar te krijgen.
En zo werd de taperingstrip geboren
Tienduizend mensen alleen al in Nederland hebben ze gebruikt. Gewoon gemaakt door de apotheek tegen een door de overheid vastgestelde vergoeding. Elke apotheek mag ze in principe maken, hoewel de meesten dat niet willen omdat ze de vergoeding te laag vinden. Alleen de Regenboogapotheek was bereid de taperingstrips te maken.
Maar wat was de reactie van artsen en zorgverzekeraars?
Hoe reageerde de systeemwereld op afbouwmedicatie? In deze podcast hoort u het bijzondere verhaal over wat waarschijnlijk de belangrijkste ontdekking is geworden in de psychofarmacologie in de laatste 25 jaar – en hoe de Nederlandse polder er op reageerde.
Onze gasten:
Peter Groot is deskundige medicatie afbouw
Pauline Dinkelberg – voorzitter van Vereniging Afbouwmedicatie
Paul Harder is apotheker & directeur van de Regenboogapotheek
Onze host:
Jim van Os, psychiater en voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht en PsychoseNet.
Heb je een vraag?
Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.
Wil je PsychoseNet steunen?
Wordt donateur en help ons om mooie projecten te realiseren.