Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Wilma Boevink

Wilma Boevink is sociaal wetenschapper en ervaringsdeskundige in de psychiatrie. In 2017 promoveerde ze op ‘herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie’. Ze is grondlegger van de herstelbeweging in Nederland en stond aan de wieg van het concept ervaringsdeskundigheid.

Promotie Wilma Boevink: HEE! Over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie

Save the date! Op 13 april 2017 promoveert Wilma Boevink, boegbeeld van de herstelbeweging, aan de Universiteit Maastricht. In haar proefschrift ‘HEE! Over herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie‘ beschrijft ze een belangrijk thema: de kracht van ervaringsdeskundigheid.

Wilma is sinds 1991 als onderzoeker verbonden aan het Trimbos Instituut. Binnen het Reïntegratie programma van het Trimbos richtte zij de afdeling HEE op: Herstel, Empowerment & Ervaringsdeskundigheid. Haar eigen ervaring met ernstig psychisch lijden, opnames en herstel vormden hiervoor een belangrijke basis.

HEE is een programma gericht op het ondersteunen van herstelprocessen en het ontwikkelen van kennis en producten op het gebied van herstel en herstelondersteuning, gemaakt en uitgevoerd door ervaringsdeskundigen. Lees hier meer over de geschiedenis van HEE en het HEE-team.

Video met Wilma Boevink: HEE! Over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie

Sinds januari 2017 werkt Wilma aan de ontwikkeling van het User Research Center, een netwerk van ervaringsdeskundige onderzoekers waarin de Universiteit Maastricht en het Trimbos Instituut partner zijn.

Wilma Boevink
Wilma Boevink verdedigde haar proefschrift op 13 april 2017 aan de Universiteit Maastricht.

Haar proefschrift is online te lezen en te downloaden.

Daarnaast is het in hardcopy verkrijgbaar via Lister, evenals het boek ‘Samen werken aan herstel. Van ervaringen delen naar kennis overdragen.’

Wilma Boevink, HEE! Over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie. Utrecht: Trimbos-instituut, 2017, 168 blz. Hier gratis te downloaden.

photo credit: cover proefschrift

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Reacties

8 reacties op “Promotie Wilma Boevink: HEE! Over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie”

  1. wboevink

    ja, maar dan komt de persoon in kwestie niet op de volgende afspraak en zit je daar met je voornemens….

  2. Tineke

    Leren herkennen waar de onrust vandaan komt door betere en andere keuzes te maken en je verantwoordelijkheid daarvoor nemen door ratio en gevoel weer op 1 lijn te krijgen. Dit allereerst aanleren geeft een kortere behandelwijzen en kan meteen in de praktijk worden geoefend. Met positief resultaat. Door niet alles te vermijden maar aan te gaan door assertiviteit te tonen. Men wordt meteen een stuk daadkrachtige en moediger door de grenzen van onrust te bewaken. En niets werkt zo positief als controle terug te krijgen op het eigen gedrag en gevoel.

  3. Tineke

    Eindelijk iemand die begrepen heeft waar het om gaat bij psychiatrische patiënten. De kennis die zij nodig hebben staat niet in handboeken beschreven maar in de positieve ervaringen van mensen die uit diepe dalen zijn gekomen n.a.v. de eigen opgedane “neurotherapie ” door de negatieve levenservaringen. Die van het kastje naar de muur worden gestuurd door de hulpverleners die vaak geen idee hebben waardoor de problematiek ontstaan is. Door tijdsgebrek alles onder een vastgesteld etiket plakken. Waar de patiënt vaak niet meer vanaf komt terwijl er iets heel anders speelt. Geen betere leerschool dan negatieve ervaringen alleen daar groeit een mens van als hij in staat is dat positief op te pakken. Alleen de weg ernaar toe duurt zo verschrikkelijk lang door de warboel van hulpverlening in Nederland. En het onderdrukken van angsten door medicatie. Laat ze eerst een ’s goed fvaststellen waar de vaak paranoïde angsten vandaan zijn gekomen en uit welk aangeleerd zelfbeschermingsmechanisme de patiënt handelt! Kost tijd om de lange weg terug af te leggen naar meestal de kindertijd.

    1. wboevink

      was niet zo moeilijk om het echt te snappen, ben zelf zo’n worstelaar met psychisch lijden en de psychiatrie….

  4. nilo de roock

    De Nederlandse vertaling van “empowerment” is ( gewoon ) verzelfstandiging.

    1. wboevink

      Verzelfstandiging dekt niet helemaal de lading van empowerment…. de beste vertaling vind ik nog steeds: zelfstuurbekrachtiging…. het komt dus van binnenuit… en verzelfstandiging kan ook het aanleren van vaardigheden door bekwame profs betekenen… .dat is het niet helemaal…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *