Mijn behandelaar wilde me haldol voorschrijven. En toen was ik er klaar mee, met de hele psychiatrie. Ik heb de resterende medicatie, de lithium, door de wc gespoeld.
Dit blog is voor jou. Omdat je misschien net als ik destijds op zoek bent hoe je uit de GGZ kunt komen.
Al die tijd had ik een intuïtief gevoel dat de medicatie niet goed voor me was en dat ik niet manisch-depressief ben of bipolair.
Het is gelukt! Ik ben ondertussen negen maanden vrij van alle medicatie en voel me veel beter.
Mijn DSM-5 diagnose is dan ook: normaal!
Ik deed het als volgt. Eerst de antipsychotica (olanzapine in mijn geval) afbouwen tot één tablet, in overleg met mijn behandelaar. Dat was niet goed genoeg, ik kreeg ontwenningsverschijnselen. Daarna heb ik met een medicijnknipper van de apotheek drie maanden een halve tablet genomen, en daarna drie maanden een kwart tablet. Maak de periode om af te bouwen zo lang als je denkt dat nodig is. Vooral bij jarenlang gebruik raad ik aan om de antipsychotica heel voorzichtig af te bouwen, en altijd in overleg met je psychiater of arts.
In een kwart tablet zit nauwelijks werkzame stof en dan kun je stoppen. Wanneer het niet gaat, ga je terug naar de hoeveelheid medicatie waarbij het wel ging en dan houd je die nog een aantal maanden aan.
Van het afbouwen van de medicatie kun je opnieuw psychotisch worden
Er kan een rebound-effect plaatsvinden, wat kan leiden tot een flinke terugval. Ik heb op het moment dat ik last kreeg van ontwenningsverschijnselen een tijdje een een slaaptablet genomen (lorazepam) en daarna doofde de psychose langzaam uit.
Waarschijnlijk weet je ondertussen hoe het is wanneer je licht psychotisch bent. Het is van belang om te beseffen dat je makkelijker associaties maakt en dat je zelf met je verstand moet gaan filteren of het wel of niet klopt. Het is van belang om uit de angst te stappen en van vertrouwen uit te gaan.
Ik heb een collage gemaakt met onder meer het woord Gezond en wanneer ik uitrustte en op bed lag, keek ik de hele tijd naar dat woord. Verder had ik er een groot hart op gemaakt en foto’s van de mensen waar ik van houd. Ik werd hier rustig van en hield er een goed gevoel aan over.
Ik heb de overige medicatie, de lithium, in één keer afgebouwd nadat de behandelaar voorstelde om mij haldol te geven. Ik heb diezelfde avond alle medicatie door het toilet gespoeld en heb aan niemand verteld dat ik gestopt was. Ik heb geen enkel negatief effect gemerkt van het stoppen met de lithium. De antipsychotica moet je daarentegen wel gedoseerd afbouwen.
Bij de GGZ-instelling waar ik in behandeling was, ben ik uit zorg gegaan en heb daar aangegeven naar een eerstelijnspraktijk te willen gaan. Belangrijk is om aan te geven dat je vrij bent, je mag zelf kiezen waar je zorg wilt afnemen. Zodra het beter gaat, dus aangeven dat je naar een eerstelijnspraktijk wilt. Geef desnoods aan dat je een advocaat in zult zetten. Wees duidelijk. Laat de huisarts uitzoeken waar ze je willen accepteren.
Mijn tips bij herstel:
- Doe het in je eigen tempo en op jouw manier.
- Zorg dat je. zodra het beter gaat, naar de eerstelijns zorg gaat. Dit is beter dan bij een grote GGZ instelling, waar ze in mijn optiek en beleving niet aan herstel werken maar vooral aan symptoombestrijding.
- Vertel je verhaal aan een psycholoog. Neem cognitieve therapie, dring er op aan dat je dat nodig hebt.
- Bij Mentaal Beter boeken ze goede resultaten bij de behandeling van onder andere depressie.
- In de eerstelijnspraktijk gaven ze me aan dat de belasting en belastbaarheid niet in balans waren. Dit is wat er aan de hand is bij een psychose. Niets meer en niets minder. Niet denken dat je “gek” bent, het is een gewone menselijke ervaring.
- Geef duidelijk aan je familie en behandelaar aan dat je je nimmer meer laat isoleren. Leg dat vast. Het is inhumaan en barbaars. Niemand verdient het om in geval van een psychose, wat een angstaanjagende ervaring is op zichzelf, in een hok te worden gestopt. Er zijn 24 GGZ instellingen die High & Intensive Care bieden, waarbij je (in principe) niet geïsoleerd wordt. Voorbeelden zijn de HIC bij GGZ InGeest in Haarlem en bij GGZ Breburg.
- Schrijf een instructie voor familie en vrienden dat wanneer je psychotisch bent dat het van belang is dat ze “meegeven” met wat je ervaart en er niet tegen ingaan. Hoe rustiger en hoe minder angstig zij zijn, hoe beter het gaat. Bekijk ook de animatie met 10 tips bij psychose.
- Wanneer je erg slecht slaapt: zorg dat je lorazepam krijgt of een ander slaapmiddel. Vraag dit aan bij de huisarts. Gebruik het kort en alleen als het écht nodig is, je raakt er makkelijk verslaafd aan.
- Kijk wie je kan helpen, wie je vertrouwd en vraag diegene om hulp.
Iedereen kan psychotisch worden. Er is gewoon even geen balans tussen alles wat je hebt meegemaakt en wat je kunt dragen. Rust en liefde is wat je nodig hebt
Een psychose is een angstaanjagende ervaring in mijn optiek. Het lijkt alsof je in je onbewuste terecht komt. Voor mij is het een signaal dat het even helemaal op is en dat je rust nodig hebt. Dat is alles, niet bang van worden.
Graag wijs ik je op de volgende feiten:
- Er is geen wetenschappelijke onderbouwing voor psychiatrische diagnoses.
- Psychiaters van de instelling waar ik in behandeling was stapelen medicatie op medicatie en hanteren de isoleercel. Dit helpt niet. Ik heb zelf ervaren dat je er op achteruit gaat, mijn zelfbeeld werd laag en ik raakte sociaal in een isolement. Door de medicatie voelde ik mezelf niet meer en verloor ik initiatief en overzicht.
- In de wachtkamer bij de GGZ instelling zag ik geen “rare gekken” (zo beschouwde ik mezelf ondertussen, hoe pijnlijk is dat) maar gewone mensen, die in mijn optiek even uit balans waren en weer kunnen helen. Wellicht wat gevoeliger dan anderen, of meer meegemaakt. Ik heb psychologie gestudeerd en vanuit die achtergrond zie ik dat de zorg bij de instelling waar ik werd behandeld voor mij niet goed was.
- Er worden veel psychiatrische diagnoses verstrekt. Veel meer dan vroeger, toen je gewoon overspannen was.
- Laat een blanco second opinion verrichten, deze kun je aanvragen via de huisarts. Geef je oude diagnose niet prijs.
Ik ging dwars door al mijn angsten heen. Mijn leven is nu een stuk fijner en ik wil op termijn weer aan het werk. Het is wel nodig om je relaties opnieuw uit te vinden, want je bent even wat afhankelijker geworden. Op die momenten voelde ik mijn hoofd, mijn inschatting is dat het angst was. Inmiddels ben ik mijn financiële administratie aan het oppakken, want dat is een zootje geworden. Tijdens psychoses heb ik nare dingen gezegd tegen familie. Ik heb excuus aangeboden en laat het verder los. Ik was op dat moment in de war. Vergeef het jezelf en ga verder. Ik geef het nu een tijdje en dan ga ik weer aan het werk.
Ik wens je veel sterkte en liefde. Ik weet hoe naar het is in een isoleercel; barbaars, vernederend en inhumaan
Laat het je niet opnieuw gebeuren. Stap in je kracht en kom eruit. Ik deed het voor mijn dochter en ging er dwars door heen.
Het gaat nu al negen maanden prima. Ik leef en voel weer. Ik zet geen voet meer in de psychiatrie en heb een protocol klaarliggen voor als het ooit weer misgaat en de lorazepam zit standaard in mijn tas. Diep van binnen weet ik dat het niet nodig zal zijn. Ik ben zielsblij dat ik eruit ben.
Uit de psychiatrie komen kan, en als ik het kan, kun jij het ook! Gebruik al je kracht
Naam bekend bij de redactie.
Geef een reactie