Veel gezochte termen

Psychosenet blog

Auteur

Miriam Zandstra

Miriam Zandstra (1970) heeft ervaring met psychische ontregelingen en herstel. Ze werkt bij PsychoseNet als redacteur. Miriam vindt dat liefde en menselijkheid in de GGZ mogelijk moet zijn.

Alle blogs van Miriam vind je hier.

Waar kan ik terecht met mijn psychiatrische én lichamelijke klachten?

Miriam is geopereerd aan haar rug en kan niet naar haar psychiater. "Waar kan ik terecht met psychiatrische en lichamelijke klachten?"

Miriam is geopereerd aan haar rug en kan daardoor niet naar haar behandelaar. Ze mist juist nu deze ondersteuning en verwondert zich erover dat er bijna geen plekken zijn waar psychische en lichamelijke problemen worden behandeld. 

Tien weken geleden ben ik geopereerd aan mijn rug. Door de zenuwpijnen kan ik niet naar mijn behandelaar in de stad, dus staat voor mijn gevoel de behandeling stil. Telefonisch gaat men liever niet te diep: “Thuis moet een veilige plek blijven, dus daar behandelen we liever niet”. Of alleen heel kort bij een crisis bijvoorbeeld. Beeldbellen zoals in Coronatijd doet men niet (meer). 

Aan huis gekluisterd

Terwijl iedereen kan bedenken dat een bipolair mens met psychosegevoeligheid na 10 weken aan huis gekluisterd te zijn met veel pijn, last krijgt van depressie en zelfs psychotische klachten en meer. Afleiding zoeken is erg moeilijk vanaf bed: de series en films komen mijn neus uit, maar schrijven, werken, creatieve dingen, piano leren spelen: dat kan allemaal niet! Probeer maar eens een stukje te typen op je zij liggend! 

Wat een gek idee dat er niet veel plekken te vinden zijn waar je zowel lichamelijke revalidatie als psychische ondersteuning onder één dak krijgt. Het zorgstelsel is verdeeld in aparte disciplines, in hokjes: de fysio doet dit, de psycholoog doet dat, de psychiater medicatie, maar zij werken niet samen. zodat ik tussen de wal en het schip val. 

Depressief en lichamelijke klachten

Zo lijkt het mij logisch dat iemand met lichamelijke klachten depressief kan worden, of dat een depressief iemand juist lichamelijke klachten kan krijgen, door niet gezond te leven bijvoorbeeld. Waarom is dan zo’n plek zo moeilijk te vinden? Psychisch lijden kan je lichaam laten schreeuwen om aandacht. Mensen die somber of depressief zijn, hebben vaak last van vermoeidheid, pijnklachten, en als je dan minder beweegt en ongezond eet, komt er nog meer ellende bij.

Een paar jaar geleden had ik een zware hersenschudding, en kon ik niet terecht bij een revalidatiekliniek, omdat ik ook PTSS klachten heb. En de PTSS klachten konden niet worden behandeld, omdat ik lichte hersenschade had. Ik snapte goed dat de piepjes of lampjes van EMDR op dat moment mijn hersens niet aankonden. 

Netwerk opbouwen

Maar nu heb ik dus flinke pijnklachten en uitstraling in mijn hele linkerkant door hernia’s en kan ik dus weer niet naar de kliniek. En helaas duurt het herstel erg lang, als het al goed komt. En krijg dus voor mijn gevoel geen psychiatrische behandeling. Maar mijn psychische nood is logischerwijs wel flink aan het verergeren. Ik moet de steun nu vooral zoeken in mijn ‘netwerk’, maar dat is ingewikkeld als je depressieve ik niet echt een netwerk ervaart, én je deze mensen niet wilt belasten met jouw langdurige problemen.

Een gewone revalidatiekliniek is nog niet aan de orde, en opname in de GGZ niet gewenst. Zo val ik tussen wal en schip en moet ik maar “moed houden, hou vol, doe rustig aan”…

Comorbiditeit op één plek behandelen

Na lang zoeken op internet heb ik nog geen oplossing. Ik heb naast mijn psychiatrische klachten dus ook lichamelijke klachten, comorbiditeit, en gek genoeg kun je daar dus bijna nergens mee terecht op één adres. Er is ook niet veel over geschreven en onderzocht, kom ik achter. 

Binnen de zorg ligt de focus op lichamelijke oorzaken van psychose (door schildklier, tumoren, drugs, etc) en de lichamelijke gevolgen van zware medicaties (door suikerziekte, nieraandoeningen, schidklier, etc). Psychiater Jim van Os bevestigt mijn verwondering over dat er bijna geen plekken zijn waar psychische en lichamelijke klachten worden behandeld. Maar ook van Os weet geen integratieve plek daarvoor. 

Voor nu is het afwachten wat de komende MRI aan het licht brengt, en of er dan iets mee gaat gebeuren. Ontiegelijk veel geduld moet ik hebben, dit verhaal duurt al 15 maanden. Gelukkig ben ik niet intussen verslaafd geraakt aan zware pijnstillers, want daar kon ik vrij makkelijk aankomen. Toch nog een lichtpuntje!

Meer lezen van Miriam?

Heb je een vraag?

Onze experts beantwoorden jouw vraag in het online Spreekuur van PsychoseNet. Gratis en anoniem.

Verder lezen over goede zorg en GGZ?

Onderstaande boeken zijn geschreven door hoogleraar Jim van Os. In deze eerlijke boeken lees je meer over psychose, trauma, de nieuwe GGZ, herstel en veel meer.

Reacties

2 reacties op “Waar kan ik terecht met mijn psychiatrische én lichamelijke klachten?”

  1. Maria

    Sterkte hiermee Miriam. Ik lees je blog wat laat. Jouw frustratie spat ervan af.
    Ik wil graag reageren. Misschien lees je deze reactie nog.
    Ook ik heb naast psychosegevoeligheid enige lichamelijke aandoeningen. Maar ik wil itt jou juist graag dat zorg voor de diverse aandoeningen zoveel mogelijk van elkaar gescheiden blijft. Iedere specialist heeft namelijk zijn eigen expertise. Ik zie geen meerwaarde van een plek waar alles samenkomt. Te nauw overleg tussen de disciplines ligt dan gauw op de loer. De neiging daar als patiënt toestemming voor te geven ook. Op zo’n plek zou voor mijn gevoel veel te veel over mij gedeeld worden. Kan ik net zo goed een autobiografisch boek publiceren.
    Bovendien heb ik specialisten niet zijnde ggz-specialisten gehad die nerveus reageerden op mijn psychosegevoeligheid en niet wisten hoe snel zij het consult moesten afraffelen. Ik krijg betere zorg als dat stukje van mij niet bekend is.
    Ik begrijp daarom niet dat vaak mijn hele riedel aandoeningen op gewone verwijzingen naar jan en alleman kan staan waarbij ik echt het nut niet altijd van inzie. Je kunt eea uit laten zetten, zodat het niet op verwijzingen komt, gedaan, maar eea staat toch weer in een recente verwijzing. Pff.
    Overigens komt bij mij wel een ggz-zorgverlener regelmatig op huisbezoek. Dat scheelt wellicht. Geen idee waarom bij jouw ggz-instelling dat niet zou kunnen. Misschien bedrijfspolicy?

    1. Miriam Zandstra

      Hoi Maria,
      bedankt voor je antwoord, ook ik reageer wat later..! Heel duidelijk wat je zegt en zeker ook waar. Maar ik was juist op zoek naar een plek waar ik in één geheel wordt bekeken, en waar men snapt dat alles invloed heeft op elkaar. Als je uberhaupt al niet afgewezen wordt, omdat ze het psychische verhaal niet aankunnen. Nu ik qua neuroloog ben uitbehandeld, mag ik eindelijk verder met de stap naar een revalidatie kliniek.
      Ik heb nu 1 (!) plek in Nederland gevonden, waar ze dat doen, maar de wachttijd is 16 weken..
      Groetjes Miriam

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *