Bij een psychose zit je in een heel andere wereld dan in die van de mensen om je heen. Je hebt heel bijzondere belevenissen en hebt het gevoel dat je de dingen heel scherp ziet. En dat is soms ook echt zo.
Bij je moeder, vader, broers en zuster slaat de schrik toe
Ze zien een heel andere persoon dan die ze gewend waren en het is alsof de grond onder hun voeten verdwijnt. Ze proberen van alles om je tot andere gedachten te brengen, maar hoe meer ze dat proberen, hoe meer je blijft vasthouden aan je ideeën. Soms schrikken ze ook van je kritiek, je zegt soms dingen die je altijd voor je gehouden hebt, vaak omdat je mensen geen pijn wilde doen. Maar omdat die uitspraken tijdens een psychose plaatsvinden denken je familieleden dat die deel uitmaken van een ziekte.
Er zijn in een familie vaak heftige discussies of soms wordt er juist niets gezegd
Wat mensen tijdens een psychose meestal niet horen, is wat mensen om hem of haar zelf meemaken. Hoeveel pijn ze voelen, hoe schuldig ze denken te zijn, hoeveel zorgen over de toekomst ze maken. En zo ontstaat de vervreemding. Niemand zegt meer echt iets tegen je.
Hoe zit het met de hulpverlening?
Nog steeds vinden hulpverleners het vaak moeilijk familie erbij te betrekken. Familie kan soms heftig reageren en hulpverleners onder druk zetten om dat te doen wat hen zelf niet lukt. Veel mensen met een psychose wíllen er ook geen familie bij betrekken om dezelfde reden. Vaak proberen hulpverleners te schipperen tussen de psychotische persoon en de familie.
Dit heeft vaak het gevolg dat iedereen nog bozer op elkaar wordt
Ook kan familie uit bezorgdheid heel erg bemoeizuchtig worden. Die boosheid en bezorgdheid worden in deftige termen Expressed Emotions genoemd. Het is bewezen dat Expressed Emotions een goed herstel in de weg staan en leiden tot meer opnames.
Gesprekken hebben zin
Er is veel bewijs voor dat het belangrijk is om je familie er wél bij te betrekken, juist om die vervreemding tegen te gaan. Familieleden kunnen zo leren minder angstig te zijn voor een psychose en er zelf mee in het reine te komen ook om goed voor zichzelf te zorgen. Bij goed uitgevoerde familiegesprekken leer je om eerlijk met elkaar om te gaan.
Dat is soms pijnlijk maar het helpt wel
Familieleden kunnen dan eerlijk zeggen dat ze bepaald gedrag van je niet willen, niet voor jouw bestwil maar voor hun bestwil. Je kan in familiegesprekken zelf ook zeggen wat je op je hart hebt. Wanneer je dat respectvol doet, komt de kritiek beter over. Je kunt met elkaar afspreken op welke gebieden je familie je kan helpen en wat je zelf wil of moet doen. Belangrijk ook is om samen een crisisplan te maken voor het geval je weer psychotisch dreigt te worden. Een goed plan helpt familie minder bezorgd te zijn.
Zo kun je de vervreemding tegengaan
Een crisis door een psychose kan leiden tot een ander en beter contact met elkaar. Sommige mensen met ervaring met een psychose gebruiken hierna familieleden als een veilige haven, anderen gaan meer hun eigen weg. Maar ook in het laatste geval is een goede relatie met je familie belangrijk. Dat gaat op voor alle mensen. Mensen met ervaring met psychose zijn immers niet anders dan andere mensen.
Margreet de Pater – sociaal psychiater met pensioen
Auteur van De eenzaamheid van de psychose (2011)
De rol van veilige strijd bij het ontstaan en het herstel van een psychose
Geef een reactie