Mijn naam is Scottie, ik ben 43 jaar en van mijn 18e tot mijn 36e heb ik de diagnose schizofrenie gekregen. Inmiddels ben ik goed hersteld en leef ik een fijn leven, vrij van de GGZ. In deze blog over Psychose en het transformeren van angst zal ik zo kort en bondig mogelijk proberen te vertellen hoe ik dat gedaan heb, en wat mij geholpen heeft.
Ik wil vertellen hoe vreselijk eenzaam mijn zieke jaren zijn geweest
Hoe ik door het leven ging als een verloren einzelgänger. Ik voelde mij vaak onbegrepen. Ik was, en ben, kunstenares. En daarin vond ik een soort uitlaatklep. Maar het belangrijkste was dat mijn leven werd getekend door angst. Ik was werkelijk overal bang voor, en dat maakte mijn systeem steeds gevoeliger. Die gevoeligheid zorgde ervoor dat ik niet het leven durfde te leiden wat bij mij paste. Ik begon mij te isoleren.
Er ontstond een vicieuze cirkel omlaag
Tot het moment dat ik eigenlijk mijn deur niet meer uit kwam en van psychose naar depressie leefde. Maar toch, en misschien wel daardoor, voelde ik de drang om mij te ontwikkelen. Het lijden was te ondraaglijk om niet van mijn plek te komen. In die tijd las ik boeken, en schreef me helemaal lam in mijn dagboeken. Ik kwam in aanraking met de meest mooie filosofieën… Tot het moment dat het kwartje begon te vallen, dat heel mijn leven geworteld was in angst.
Ik begon mij af te vragen of ik iets aan mijn angsten kon doen
En wat er zou overblijven van mijn ziekte als ik niet meer bang was? Om een lang verhaal kort te maken, ben ik mezelf gaan trainen. Ik begon mijn diepste angsten bewust te maken… Daarna ontdekte ik waar mijn wanen en verwarring vandaan kwamen: Het was mijn manier om op een symbolische wijze onbewuste angsten te kanaliseren. Ik ontdekte het verschil tussen angst en spanning.
Hierbij ondervond ik de nauwe samenwerking tussen lichaam en geest. Teveel angst in één keer toelaten zorgde voor teveel lichamelijke spanning, en daardoor kon ik weer de verwarring in schieten. Dus het moest heel voorzichtig gebeuren. Met hele kleine stapjes begon ik meer te ontspannen. En ik merkte dat de wereld om mij heen minder bedreigend werd, en mensen vriendelijker. Ik begon het proces leuk te vinden.
Dit ging soms ook gepaard met intens verdriet. Zoveel verloren jaren die achter me lagen. Wat ik allemaal niet gemist had, door een waas van angst in mijn hoofd.
Angst maakt plaats voor verbeeldingskracht en fantasie
Het proces van het bewust maken van mijn angsten is nog steeds gaande…maar ik ben al zo ver gekomen! Ik leef GGZ-vrij, en ben voor een groot deel van mijn medicatie af. Maar bovenal heb ik weer hoop voor de toekomst. Ik heb iets gevonden wat werkt, een krachtig wapen tegen het monster dat angst heet.
Voor mij geldt: gekte is angst. Mijn wanen en verwarring hebben plaats gemaakt voor prachtige dromen, transformaties en verbeelding, wat ik omzet in kunstvormen. Mijn levendige fantasie werkt niet meer tegen mij, maar voor mij, als iets waar ik van kan genieten.
Psychisch lijden transformeren naar een lichamelijke aandoening
Mijn ziekte is niet over. Het is geen schizofrenie meer, maar een lichamelijke aandoening. Soms heeft mijn lijf moeite met het reguleren van energie. Dit is een aangeboren gevoeligheid. Het is een chronisch lichamelijke aandoening waar ik goed voor moet zorgen.
Gek zijn was de Hel, maar lichamelijke zwakte kan ik aan. Het is alsof ik zorg draag voor een kind. Daarin ben ik mijn eigen moeder geworden. Ik zal er alles aan doen om mijzelf op ieder moment te geven wat het nodig heeft.
Scottie schrijft over Psychose en het transformeren van angst. Ze is kunstenares. Sinds 2023 is ze begonnen met het spreken over haar herstel, via beeld een woord. Haar beeldend werk is te zien op deze website.
Fotocredits: Eigen werk van Scottie
Meer lezen over kunst?
- John Weilacher, een kunstenaar in Maastricht
- Kunst en herstel – esthetiek als genezende zalf
- Schrijfhulp: schrijven over herstel, helpt herstellen
Behoefte aan een luisterend oor?
Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.
Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?
De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.
Geef een reactie