Veel gezochte termen

Blind Spot – Review film: rollercoaster over ouderschap in crisis

Auteur

Geeske Roorda

Geeske Roorda is hoofdredacteur van PsychoseNet.nl en PsychosisNet.com. Ze schrijft regelmatig over goede hulpverlening, zelfzorg en herstel.

Meer blogs lezen van Geeske?

Hier vind je een overzicht van haar blogs

Blind Spot – Review film: rollercoaster over ouderschap in crisis

De film Blind Spot is een prachtig, imponerend drama over een gezin uit Oslo dat probeert om te gaan met een zelfmoordpoging.

Het is een winderige dinsdagmiddag. Ik heb vandaag vrij. Ik heb de keuze om naar buiten te gaan en een wandeling te gaan maken, terwijl ik de wind om het huis hoor gieren en de regen luid tegen de ramen hoor slaan. Goed op jezelf passen betekent jezelf soms ook wat ruimte geven voor wat anders. Ik weet het wel. Ik ga een film kijken. Blind Spot.

Ik kies deze film zonder duidelijke reden. Gekozen uit een oneindige lijst met andere mogelijkheden. Ik installeer me op de bank en start de film.

De film start voorzichtig

Voorzichtig beweegt het beeld zich achter twee jonge meisjes aan. Ze hebben de middelbare school leeftijd. Ze moeten na het sporten een eind naar huis lopen. Onbewust begin ik me af te vragen wanneer het shot eindigt, wie is er gewend aan het gezellig en ongedwongen op te lopen met twee meiden op tv?

Ik ben niet gewend dat er zoveel tijd in een verhaal zit. Het voelt wat vreemd.

YouTube player

Ik word er nieuwsgierig van

Ik vervolg het verhaal, er gaat in de film veel spelen. Langzaamaan wordt het me duidelijk dat deze film een realistische tijdlijn heeft. De hele film is in 1 shot opgenomen. 1 uur en 38 minuten lang in één geheel.

Ik blijf nog een poos zoeken naar een teken dat er een knip in de opname zit. Maar kan deze niet vinden. Ik geef het op en laat tot me doordringen wat voor meesterlijke prestatie er op het televisiescherm geleverd wordt door de regisseur en de acteurs. Je kunt tijdens deze opname geen foutje maken. Niemand kan dat. Een flinke prestatie.

De film is een kunstwerk

Het verhaal gaat, na de rustige start, na 20 minuten opeens in een flinke stroomversnelling verder. Een onverwachte gebeurtenis verandert het hele verhaal. Blind Spot verandert dan in een aangrijpende rollercoaster. Het is een film over familie met psychische problemen, over het niet-weten waarom. Het gaat over het als familie samen doorworstelen van een acute, onvoorziene emotionele achtbaan.

De rol van de zorg

Je ziet hoe menselijk er met mensen wordt omgegaan in de zorg. Hoe er geïncasseerd wordt vanwege de situatie, hoe er samengewerkt wordt. Hoe de naasten van slachtoffers worden gezien en gesteund.

Ik heb van lekkere ontspanning tot verbijstering en hier-en-daar bewondering naar deze film zitten kijken. Er gebeurt veel in anderhalf uur. Ik was me, naast het best wel heftige verhaal en de emoties die erin zitten, ook bewust van de menselijkheid. Ik vind de film een aanrader.

Blind Spot

Maria, Anders en hun twee kinderen – tienerdochter Tea en tienerzoon Bjorn – genieten van een gelukzalig en alledaags bestaan. Maar na een onverwachte catastrofe wordt alles in hun leven in twijfel getrokken.

Film: Blind Spot

Jaar: 2018

Genre: Drama

Leeftijd: Vanaf 12 jaar

RegisseurTuva Novotny

IMDB score: 7.0

Taal: Noors

Duur: 1 uur 38 minuten

Deze film is het regiedebuut van de Zweedse actrice Tuva Novotny (Krigen), die tevens het scenario schreef. De hele film is in één take opgenomen. Er zijn drie takes opgenomen, de gebruikte versie is de tweede van de drie.

Waar kun je Blind Spot bekijken?

Op dit moment is deze film niet op heel veel plekken te bekijken. Ik vond meerdere opties om deze film te bekijken:

Amazon September Film

Ik bekeek deze film via mijn Amazon prime abonnement via een (proef) abonnement op September Film.

Andere aanbieders

Het lijkt erop dat de film (op het moment van schrijven) ook te koop of te huren is bij Film1 en bij Rakuten TV, Cinetree.nl en Cine member.

Meer weten over de film?

  • Recensie van Filmtotaal – Mooi recensie van Lisa van der Waal: Wat maak je als ouder van een kind met psychologische problemen mee?”
  • Recensie Filmkrant – Treffende recensie van Sasja Koetsier: “alle lof voor dit sterke regiedebuut, waarin haar hoofdrolspeelster Pia Tjelta een emotionele krachttoer levert.”

Reviews lezen over andere films?

Behoefte aan een luisterend oor?

Wil je je verhaal kwijt? Onze PsychoseNet chatprofessionals staan voor je klaar.

Ken je de hoofdstukken van PsychoseNet al?

De professionals van PsychoseNet schreven deze hoofdstukken met betrouwbare, hoopgevende informatie.

 Psychose is de staat waarin iemand de wereld waarneemt door de bril van zijn eigen angstige, spirituele of andere emoties, en daar zó intens in opgaat dat andere mensen het niet meer kunnen volgen. Het is een staat waarin alles om je heen zwanger is van persoonlijke betekenis.
Is de energiehuishouding te laag afgesteld, dan ben je somber en kun je niets (depressie). Als de energiehuishouding te hoog is afgesteld barst je van de energie, dan doe je veel en voelt het alsof je alles kunt (manie of hypomanie).
Contact hebben met mensen en je verhaal vertellen helpt om weerbaarheid tegen depressie op te bouwen, om te stimuleren en om je leven (opnieuw) vorm te geven.
Hoe je de wereld en de mensen om je heen beleeft is anders. Het kan heel moeilijk voor je zijn om andere mensen te vertrouwen en veilige relaties met andere mensen te ontwikkelen. Je bekijkt de wereld door een hele andere bril dan iemand die een veilige jeugd heeft gehad.
Bij de behandeling van een psychose, manie, depressie of trauma wordt soms medicatie voorgeschreven. Het is verstandig om samen met je behandelaar door de tijd te blijven monitoren of afbouwen of verminderen van je medicatie mogelijk is.
Herstellen is lastig. Waar het om gaat is dat de persoon en zijn naasten bijgestaan worden bij een persoonlijk en vaak moeilijk proces van leren om zoveel mogelijk ‘je ding’  te kunnen doen ondanks de kwetsbaarheid.
Welke behandelingen zijn mogelijk als je te maken hebt met psychose, trauma of stemmingsklachten? En welke behandeling past het beste bij jou? Dit kan een behoorlijke zoektocht zijn.
De omgeving kan veel voor iemand betekenen.  Naasten hebben net zo hard ondersteuning nodig, bijvoorbeeld van een familievertrouwenspersoon of familie-organisatie.
Psychische klachten en verslaving gaan vaak hand in hand. Kan een verslaving ontstaan door psychische klachten? Kan middelengebruik psychische klachten of klachten verergeren? We vertellen je er meer over in dit hoofdstuk.
Alles over Psychose
Alles over Bipolariteit
Alles over Depressie
Alles over Trauma
Alles over Medicatie
Alles over Hulp en Herstel
Alles over Behandeling en Zorg
Alles over Naasten
Alles over verslaving
previous arrow
next arrow